Lokaal bestuur is opnieuw Baanbrekende Werkgever
Wij zijn verheugd dat we ons in 2023 opnieuw een Baanbrekende Werkgever kunnen noemen, voor het tweede jaar op rij. Het certificaat is de bevestiging van onze intentie om werk te blijven maken van een duurzaam en mensgericht beleid rond mobiliteit en hybride werken. Onze sterke fietscultuur is daar een mooi voorbeeld van.
De pijlers van een 'Baanbrekende Werkgever'
Minder onderweg
Binnen het lokaal bestuur Wuustwezel is sinds 2021 een thuiswerkbeleid van kracht met een goede balans tussen telewerk en het werk op kantoor. Onze dienstverlening richting de burger primeert daarbij. We willen bereikbaar zijn en een warme, klantvriendelijke service bieden, maar tegelijkertijd hechten we belang aan een prikkelvrije omgeving waar onze medewerker ongestoord en efficiënt kan werken.
Slimmer en groener onderweg
Wuustwezel heeft sinds jaren een sterke fietscultuur. Heel wat van onze personeelsleden komen ook met de fiets naar het werk. Er zijn fietsenstallingen, dienstfietsen en douches ter beschikking en we geven de maximale fietsvergoeding. Als kers op de taart hebben we in 2022 werk gemaakt van fietsleasing: onze medewerkers kunnen intekenen op een zeer gunstig aanbod, waarmee we nog meer medewerkers met de fiets naar het werk willen krijgen.
Mensgericht hybride werken
Wij hebben een duidelijk beleid rond flexibele werkuren, waarbij er gebruik gemaakt kan worden van een glijdend uurrooster daar waar het kan. We plaatsen onze medewerkers resoluut centraal in de nieuwe manier van werken, met aandacht voor een duurzaam klimaat en het welbevinden van onze medewerker.
"Dit is de nieuwe manier van werken"
Als diensthoofd personeel en HRM-beleid is Liesbet Van Looveren verantwoordelijk voor de implementatie van het certificatietraject Baanbrekende Werkgever bij het lokaal bestuur Wuustwezel en de verankering ervan binnen het personeelsbeleid. Zij ziet het behalen en behouden van het certificaat als een bekrachtiging van de (ver)nieuwe(nde) manier van werken binnen het lokaal bestuur.
Waarom werd destijds ingestapt in het certificatietraject Baanbrekende Werkgever?
"Enerzijds zijn we er ingestapt om ons nog meer te profileren als een positieve, vernieuwende organisatie waar 'baanbrekend' gewerkt wordt. Anderzijds omdat het om zeer actuele thema’s gaat die ons als lokaal bestuur al bezighielden.
We kwamen net uit de coronaperiode en waren sowieso al werk aan het maken van een thuiswerkbeleid. Dat kadert ook binnen onze mensgerichte aanpak als baanbrekende werkgever: minder onderweg zijn, tijd- en plaatsonafhankelijk werken...
Omdat we hier een zeer sterke fietscultuur kennen wilden we ook al lang een fietsleasing aanbieden aan ons personeel en dat is er dit najaar ook gekomen. Het is de kers op de taart. Want ook het klimaat staat centraal voor ons."
Wat betekent het om ook in 2023 Baanbrekende Werkgever te zijn?
"Het is in zekere zin een bekrachtiging van ons engagement, maar je moet dat label ook elk jaar verdienen. Het is eigenlijk hoe langer, hoe minder vrijblijvend. Vorig jaar hebben we het certificaat gekregen als een van de eerste kleinere lokale besturen, en was het een nieuw gegeven. Het is een leertraject, maar met de bedoeling dat er op de werkvloer iets mee gebeurt."
Is het ook een extra troef in de zoektocht naar nieuw personeel?
"Ik geloof er sterk in dat dit de nieuwe manier van werken is. We evolueren in die richting: hybride werken, groener en klimaatbewust, minder onderweg… Als lokaal bestuur Wuustwezel kunnen we daar wel bepaalde initiatieven rond nemen. In vergelijking met andere gemeenten zijn we daar best vernieuwend in."
Een goede werk-privébalans staat bij veel mensen helemaal bovenaan de agenda sinds corona.
"Een gezonde balans tussen werk en privé is dan ook belangrijk. Wij moeten het hebben van onze sterktes: de mogelijkheid om dicht bij huis te werken, flexibele werkuren, met de fiets naar het wek… Dat zijn troeven waarvoor mensen naar ons komen. In een wereld met veel druk en burn-outs zijn veel werkkrachten, ook jonge mensen, daar specifiek naar op zoek. Wij passen wel in die trend.
Sollicitanten benoemen dat ook, dat ze een job dichter bij huis willen. Mensen die uit de commerciële sector komen zijn op zoek naar menselijk contact, naar menselijkheid in de job. Wat ook meespeelt: wij vervullen als lokaal bestuur essentiële taken. Die vallen niet weg bij een crisis. Mensen kunnen hier bijdragen aan onze maatschappij in een gezonde werk-privébalans."