Corona

Actuele Info voor anderstaligen (Information in other languages)

Op deze pagina vind je steeds de laatste informatie en maatregelen over het coronavirus. Ook de antwoorden op veelgestelde vragen door de inwoners van Wuustwezel nemen we hier op.

De hieronder opgesomde maatregelen gaan in op 18 mei en zijn van toepassing tot en met 8 juni. Als alles goed gaat, worden de maatregelen daarna verder versoepeld. Meer info over de exitstrategie kan je hier nalezen.

De autoriteiten rekenen op het plichtsbesef van alle mensen. Ze vertrouwen erop dat de beslissingen worden gerespecteerd, om jezelf en je naasten te beschermen. Alleen met jouw persoonlijke inzet kunnen we de verspreiding van het virus tegengaan. Overtredingen worden bestraft.

Kijk voor meer informatie over corona op www.info-coronavirus.be/nl of bel het gratis nummer 0800 14 689 (bereikbaar van 8 tot 20 uur). Daarnaast informeert de overheidsdienst voor Volksgezondheid doorlopend over alle nieuwe ontwikkelingen via Twitter en Facebook. De Vlaamse overheid verzamelt alle relevante informatie op www.vlaanderen.be/corona. Je kan hier ook inschrijven voor een nieuwsbrief. Als je nog bijkomende vragen hebt, kan je bellen naar het gratis informatienummer 1700.

7 gouden regels om besmetting te voorkomen

  • Was je handen regelmatig en grondig met water en zeep. Reken zo’n 40 à 60 seconden per wasbeurt.
  • Hoest of nies in een papieren zakdoekje of in de binnenkant van je elleboog.
  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze weg in een afsluitbare vuilbak.
  • Blijf thuis als je zelf ziek bent.
  • Raak je gezicht zo weinig mogelijk aan met je handen.
  • Vermijd handen geven.
  • Vermijd nauw contact met personen die ziek zijn.

Zorg goed voor jezelf en voor de anderen! #samentegencorona #Wuustwezelhelpt

Maatregelen voor burgers

Sinds 4 mei hebben de bedrijven hun werkzaamheden hervat en vanaf 11 mei mogen de winkels weer klanten ontvangen. Sinds zondag 10 mei mogen we beperkt bezoek ontvangen. De bezoekregeling wordt hieronder verder toegelicht. Ondanks deze versoepelingen wordt het nog steeds aangeraden om zoveel mogelijk thuis te blijven en verschillende contacten buiten het gezin te vermijden.

Lichaamsbeweging in de buitenlucht is toegestaan en zelfs aanbevolen. Naast individuele openluchtsporten, zoals wandelen, joggen, fietsen, tennis, atletiek, vissen en paardrijden, zijn sporttrainingen weer toegelaten met maximum twintig personen. Er moet een coach of een verantwoordelijke aanwezig zijn die erop let dat de maatregelen worden gerespecteerd. Clubvoorzieningen zoals douches, vestiaires en cafetaria blijven gesloten. Hou in ieder geval voldoende afstand.

Het is nog steeds de bedoeling om enkel essentiële verplaatsingen te maken, maar dit is moeilijk te controleren nu steeds meer mensen aan het werk gaan. Voor je verplaatsingen gebruik je best zoveel mogelijk eigen vervoer, dus te voet, met de fiets of met de auto. Ook een ritje op de motor behoort weer tot de mogelijkheden. Het is echter niet de bedoeling om er een daguitstap van te maken. Het crisiscentrum heeft niet bepaald hoever we van huis mogen gaan, maar rekent op eenieders gezond verstand.

Als je bent aangewezen op het openbaar vervoer, probeer je best de piekuren te vermijden. Vanaf het moment dat je op het station, perron of de halte bent, moet je voortaan je mond en neus bedekken. Het gebruik van een een mondmasker, sjaal of andere stof is verplicht voor alle reizigers vanaf 12 jaar.

Maatregelen voor bedrijven

Alle bedrijven mogen hun activiteiten hervatten (of voortzetten) maar telewerk blijft de norm.

Voor degenen die niet thuis kunnen werken, is het essentieel dat er een afstand van anderhalve meter met andere werknemers en klanten gerespecteerd wordt. In bedrijven waar social distancing niet mogelijk is, moeten de werknemers mondmaskers dragen en andere veiligheidsmaatregelen in acht nemen. Dit geldt ook voor gezamenlijk transport van en naar het werk.

Als de autoriteiten vaststellen dat de maatregelen niet worden nageleefd, krijgt de onderneming in eerste instantie een zware boete. Als de sanctie niet wordt nageleefd, moet de onderneming sluiten.

Bijna alle handelszaken mogen weer klanten ontvangen. In alle winkels is de toegang beperkt tot 1 persoon per 10m² en een maximale aanwezigheid van 30 minuten.

Ook kappers, pedicures en schoonheidscentra mogen weer openen. Ze moeten op afspraak werken en zowel de klanten als het winkelpersoneel moet een mondmasker dragen.

Maatregelen voor de gezondheid

Specifieke maatregelen voor Wuustwezel