Corona

Actuele Info in verschillende talen voor anderstaligen

Op deze pagina vind je steeds de laatste informatie en maatregelen over het coronavirus. Ook de antwoorden op veelgestelde vragen door de inwoners van Wuustwezel nemen we hier op.

De maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus zijn door de Nationale Veiligheidsraad verlengd tot en met 19 april. Indien nodig kunnen ze daarna nog twee weken worden verlengd tot en met 3 mei. De situatie wordt voortdurend geëvalueerd.

De autoriteiten rekenen op het plichtsbesef van alle mensen. Ze vertrouwen erop dat de beslissingen worden gerespecteerd, om jezelf en je naasten te beschermen. Alleen met jouw persoonlijke inzet kunnen we de verspreiding van het virus tegengaan. Overtredingen worden bestraft.

Kijk voor meer informatie over corona op www.info-coronavirus.be/nl of bel het gratis nummer 0800 14 689 (bereikbaar van 8 tot 20 uur). Daarnaast informeert de overheidsdienst voor Volksgezondheid doorlopend over alle nieuwe ontwikkelingen via Twitter en Facebook.

Daarnaast heeft de Vlaamse overheid alle relevante informatie verzameld op www.vlaanderen.be/corona. Je kan hier ook inschrijven voor een nieuwsbrief. Als je nog bijkomende vragen hebt, kan je bellen naar het gratis informatienummer 1700.

7 gouden regels om besmetting te voorkomen

 • Was je handen regelmatig en grondig met water en zeep. Reken zo’n 40 à 60 seconden per wasbeurt.
 • Hoest of nies in een papieren zakdoekje of in de binnenkant van je elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze weg in een afsluitbare vuilbak.
 • Blijf thuis als je zelf ziek bent.
 • Raak je gezicht zo weinig mogelijk aan met je handen.
 • Vermijd handen geven.
 • Vermijd nauw contact met personen die ziek zijn.

Zorg goed voor jezelf en voor de anderen! #samentegencorona #Wuustwezelhelpt

Maatregelen voor burgers

Iedereen is verplicht om thuis te blijven en zoveel mogelijk contact buiten het gezin te vermijden, behalve

 • om naar het werk te gaan
 • voor essentiële verplaatsingen naar de dokter, voedingswinkels, het postkantoor, de bank, de apotheek, om te tanken, of om hulp te verstrekken aan kwetsbare personen.

Lichaamsbeweging in de buitenlucht is toegestaan en zelfs aanbevolen. Dus je mag wandelen, joggen of fietsen, maar je moet in beweging blijven en daarna terug naar huis. Het is bijvoorbeeld niet toegestaan om in een park te gaan zitten, picknicken of zonnebaden. Je mag enkel met de gezinsleden naar buiten, of met een vriend(in). Vermijd wandelingen met grootouders of mensen uit de risicogroepen. Hou in ieder geval voldoende afstand. Ook boswachters kunnen hierop toezien.

Verplaatsingen met de auto voor recreatieve activiteiten zijn alleen toegestaan voor:

 • Gezinnen met kinderen tot en met 5 jaar;
 • Personen met een beperkte mobiliteit (met inbegrip van ouderen en zwangere vrouwen);
 • Begeleiders van personen met een fysieke of mentale beperking.

Samenscholingen van meer dan 2 personen (buiten het gezin) zijn niet toegestaan.

Maatregelen voor bedrijven

Alle bedrijven moeten telewerk organiseren voor alle functies waarvoor dit mogelijk is.

Voor degenen die niet thuis kunnen werken, is het essentieel dat er een afstand van anderhalve meter met andere werknemers en klanten gerespecteerd wordt. Dit geldt ook voor gezamenlijk transport van en naar het werk. Als het niet mogelijk is om aan deze verplichtingen te voldoen, moeten bedrijven hun deuren sluiten.

Als de autoriteiten vaststellen dat de maatregelen niet worden nageleefd,krijgt de onderneming in eerste instantie een zware boete. Als de sanctie niet wordt nageleefd, moet de onderneming sluiten.

Deze bepalingen zijn niet van toepassing op de cruciale sectoren en essentiële diensten. Die moeten er echter ook voor zorgen dat de regels zoveel mogelijk in acht worden genomen.

Handelszaken blijven gesloten, met uitzondering van voedingswinkels,apotheken, dierenvoedingswinkels en krantenwinkels.

 • De toegang tot supermarkten wordt beperkt tot 1 persoon per 10m² en een maximale aanwezigheid van 30 minuten.
 • Cafés en horecazaken moeten hun terrasmeubilair binnenzetten.
 • Nachtwinkels mogen tot 22 uur open blijven.
 • Kleinere voedingswinkels en apotheken moeten wachtrijen aanleggen zodat een veilige afstand (1,5 meter) gegarandeerd wordt.

Maatregelen voor de gezondheid

Specifieke maatregelen voor Wuustwezel