Corona

Actuele Info voor anderstaligen (Information in other languages)

Het coronavirus leek onder controle maar de laatste weken zien we het aantal besmettingen in onze provincie opnieuw stijgen. Om het coronavirus te overwinnen zullen we net zoals bij de eerste golf moeten samenwerken. Wij vertrouwen er op dat de cijfers zullen dalen als elk van jullie zijn of haar steentje bijdraagt.
Hieronder vinden jullie de maatregelen die gelden op het hele grondgebied van Wuustwezel. Respecteer ze voor jezelf en voor elkaar.

Sociale bubbel
De sociale bubbel wordt beperkt tot een vaste groep van vijf personen per gezin. Kinderen jonger dan twaalf zijn niet opgenomen in die telling. De vijf personen zijn mensen naast jouw gezin met wie je nauwe contacten mag hebben. Met deze mensen moet de afstand van anderhalve meter dus niet bewaard blijven. Mensen die niet tot die kring behoren, moeten wél op veilige afstand blijven.

Mondneusmasker
Iedereen boven twaalf jaar is verplicht om een mondneusmasker te dragen op het publiek domein én op plaatsen waar de fysieke afstand van anderhalve meter niet kan worden gewaarborgd.

Deze verplichting geldt niet tijdens het nuttigen van eten en drinken en thuis. Het mondmasker is ook niet verplicht tijdens het intensief sporten voor zover deze sport beoefend wordt in daartoe bestemde sportinfrastructuur en/of op plaatsen en momenten waarop het risico op overdracht van het virus nagenoeg niet bestaat.

Avondklok
Tussen 23.30u en 6.00u moet iedereen thuis zijn, tenzij voor noodzakelijke verplaatsingen naar bijvoorbeeld het werk of het ziekenhuis.

Horeca

 • Cafés en restaurants sluiten om 23.00u.
 • Het gezelschap aan een tafel wordt beperkt tot een strikt maximum van vier personen of tot een gezelschap dat bestaat uit personen die behoren tot eenzelfde huishouden.
 • Een mondmasker is verplicht wanneer je onderweg bent naar je tafel of het toilet.
 • In alle cafés en horecazaken moet er steeds anderhalve meter afstand tussen de gezelschappen gegarandeerd zijn, tenzij de gezelschappen van elkaar gescheiden zijn met een fysieke afscheiding.
 • Individuele registratie is verplicht. Om contactonderzoek mogelijk te maken moeten deze gegevens gedurende vier weken worden bijgehouden.

Winkelen

 • Voortaan moeten we alleen winkelen, of hoogstens vergezeld van één minderjarige of één begeleider indien je hulp nodig hebt. Een winkelbezoek mag hooguit dertig minuten duren, tenzij je een afspraak hebt.
 • Het dragen van een mondneusmasker is verplicht.
 • Nachtwinkels sluiten om 22.00u.

Markten

 • Voor markten gelden dezelfde regels als voor winkels: geen ‘funshoppen’: je gaat alleen naar de markt of slechts in het gezelschap van minderjarige kinderen of jouw begeleider wanneer je hulpbehoevend bent. Je blijft niet langer dan dertig minuten en het dragen van een mondneusmasker is verplicht.
 • Kramen die ingericht zijn als een horecagelegenheid zijn niet toegelaten op markten.

Activiteiten en evenementen

 • Samenscholingen, uitstapjes, feesten, recepties, ... worden beperkt tot tien personen. Kinderen jonger dan twaalf jaar hoeven niet meegeteld te worden. Mondneusmasker en afstandsregels zijn verplicht.
 • We adviseren om privéfeesten zoveel mogelijk uit te stellen.
 • Voor zomerkampen voor jongeren, stages en speelpleinwerking telt deze regel niet.
 • Voorkinderen en jongeren zijn contactsporten toegestaan. Volwassenen mogen ekel contactloos sporten. Vanaf 12 jaar mogen de groepen uit maximaal 10 personen bestaan. Voor kinderen tot 12 jaar mag de groep ui maxiamaal 50 personen bestaan.
 • Er geldt een registratieplicht in wellnesscentra en bij sportlessen.
 • De meeste evenementen, buurtfeesten en kermissen in augustus werden geannuleerd. Heeft u hieromtrent vragen, contacteer dan onze evenementencoördinator op het nummer 03 690 46 85 of mail naar evenementen@wuustwezel.be .

Werken

Telethuiswerk is verplicht, behalve als dit niet mogelijk of niet wenselijk is.

Reizen

 • Keer je terug uit het buitenland? Vul dan dit formulier in 48u voor je terugkomt. Dit geldt zowel voor alle reizen en ongeacht de kleurcode die voor het gebied van toepassing is. Het formulier kan je ook afhalen bij de dienst burgerzaken in het gemeentehuis.
 • Om te vermijden dat mensen naar drukke plaatsen reizen deze zomer, worden de beloofde gratis treintickets pas verdeeld in september.

Politiezone Grens zal controleren op drukkere plaatsen, horeca en nachtwinkels. Samen houden we het veilig

Heb je hierover nog vragen?
Vele vragen worden hier beantwoord

Kijk voor meer informatie over corona op www.info-coronavirus.be/nl of bel het gratis nummer 0800 14 689 (bereikbaar van 8 tot 20 uur). Daarnaast informeert de overheidsdienst voor Volksgezondheid doorlopend over alle nieuwe ontwikkelingen via Twitter en Facebook. De Vlaamse overheid verzamelt alle relevante informatie op www.vlaanderen.be/corona. Je kan hier ook inschrijven voor een nieuwsbrief. Als je nog bijkomende vragen hebt, kan je bellen naar het gratis informatienummer 1700.