Corona

 

Actuele Info voor anderstaligen (Information in other languages)

De regering heeft op 23 oktober bijkomende maatregelen aangekondigd in een poging de coronapandemie in te dijken. Alle nieuwe regels zijn erop gericht om de komende weken onze niet-essentiële contacten in te perken.

De nieuwe maatregelen gelden tot 19 november en moeten ervoor zorgen dat artsen en ziekenhuizen hun werk kunnen blijven doen. Daarnaast wil men bedrijven maximaal open houden en kinderen naar school laten gaan. Dat is alleen mogelijk als er op andere domeinen strengere regels komen. Daarbij ligt de focus op cultuur, sport, jeugd en hoger onderwijs.

Politiezone Grens zal controleren op drukkere plaatsen, horeca en nachtwinkels. Samen houden we het veilig.

Theaters, bioscopen en concertzalen

In theaters, bioscopen en concertzalen mogen niet meer dan 200 toeschouwers tegelijk aanwezig zijn. Er worden geen uitzonderingen gemaakt voor grote zalen.

Toeschouwers moeten ook op 1,5 meter zitten. In bioscopen moeten er twee zitjes tussen elke groep. Eten en drinken nuttigen en/of aanbieden mag er niet meer.

Geen publiek meer bij professionele competitiesporten.

Tot nu toe mochten er bij sportevenementen 200 toeschouwers binnen en 400 buiten aanwezig zijn.

Amateursporten boven 18 jaar gaan niet meer door.

Voor -18-jarigen kan dat wel, maar die activiteiten mogen slechts worden bijgewoond door 1 gezinslid. Er mag ook geen drank of eten worden verkocht en er blijft een mondmaskerplicht rond de velden. Trainingen kunnen wel nog. Zwembaden blijven ook open.

Pretparken en dierentuinen

Pretparken gaan dicht, dierentuinen blijven open voor het buitengedeelte. Het aanbieden en nuttigen van drank en voedsel is er verboden.

Geen binnenactiviteiten bij jeugdbewegingen

Jeugdbewegingen mogen geen binnenactiviteiten organiseren voor kinderen ouder dan 12 +12-jarigen moeten tijdens bijeenkomsten een mondmasker dragen Ook overnachtingen zijn voortaan verboden.

 • In de herfstvakantie wordt er qua overnachtingen wel een uitzondering gemaakt voor -12-jarigen.
 • Ook groepen van 12-14-jarigen mogen in de herfstvakantie overnachten op voorwaarde dat het om minstens vier opeenvolgende nachten gaat zonder externe contacten.

Minder studenten tijdens colleges

In het hoger onderwijs wordt de (fysieke) bezettingsgraad in aula's en lesruimtes beperkt tot 20 procent. Mondmaskers zijn altijd verplicht. Uitzonderingen voor practica waar de maatregelen niet kunnen worden nageleefd en voor de lessen voor eerstejaars.

Meer bussen en trams

De capaciteit van het openbaar vervoer wordt aangepast om te drukke bussen, trams en treinen te vermijden tijdens de spitsuren.​

Mondmasker altijd mee

Het mondmasker is nog steeds verplicht op het openbaar vervoer, in winkels of bioscopen. Daarnaast heeft de provinciegouverneur beslist dat iedereen vanaf de leeftijd van 12 jaar steeds een mondmasker bij zich hebben op plaatsen die toegankelijk zijn voor het publiek. Bovendien moet je een mondmasker of een alternatief dat de mond en de neus bedekt dragen op volgende plaatsen en/of tijdens volgende activiteiten:

 • de openbare gebouwen in alle voor het publiek toegankelijke delen;
 • de omgeving van onderwijsinstellingen, tijdens de gebruikelijke in- en uitlooptijden van de onderwijsinstelling, binnen een straal van 200 meter van de in- en uitgangen ervan: kleuter-, lager-, secundair-, hoger-, universitair- en volwassenenonderwijs;
 • de winkelstraten (tijdens de openingsuren van de handelszaken), de markten, de kermissen, en elke private of publieke druk bezochte plaats;
 • de burgerlijke huwelijken, begrafenissen en crematies;
 • de collectieve uitoefening van de eredienst en de collectieve uitoefening van de niet-confessionele morele dienstverlening, alsook de activiteiten binnen een filosofisch-levensbeschouwelijke vereniging
 • evenementen en voorstellingen en dit zowel binnen als buiten;
 • lessen in auditoria;
 • sportieve en andere wedstrijden:
  • als toeschouwer en/of medewerker: voor, tijdens en na de wedstrijd;
  • als sporter: voor en na de wedstrijd.
 • tijdens betogingen die voorafgaand werden toegelaten door de bevoegde overheid.

Nauwe contacten

Het aantal nauwe contacten per maand wordt bepekt tot maximaal 1. Dat zijn mensen -buiten je huisgenoten- die je een knuffel kan geven, met wie je een glas kan drinken of samen kan eten... dus dichter dan anderhalve meter en zonder mondmasker. Als je de veilige afstand van anderhalve meter respecteert, mag je zo veel personen zien als je wil.

Bijeenkomsten en evenementen

Als je zelf een evenement organiseert, blijft het aantal gasten beperkt tot maximaal 4 personen (kinderen niet inbegrepen). Dit zijn 4 dezelfde personen per twee weken. De gasten moeten een veilige afstand respecteren of een mondmasker dragen indien dat niet mogelijk is. Dit geldt ook voor ontmoetingen buiten. Ook hier mogen er maximaal 4 mensen samenkomen, uitgezonderd voor gezinsleden die onder één dak wonen.

Telewerk

Telewerk wordt de regel, voor functies die zich ertoe lenen met respect voor de continuïteit van de bedrijfsvoering, activiteiten en dienstverlening.

Nachtklok en nachtwinkels

Tussen middernacht en 5 uur 's ochtends mag je niet de straat opgaan. Er is een uitzondering noodzakelijke verplaatsingen die je niet kan uitstellen, zoals dringende medische redenen, professionele verplaatsingen en woon-werk verkeer.

Nachtwinkels moeten sluiten om 22.00u. Er is een verbod op alcoholverkoop vanaf 20.00u.

Cafés en restaurants

Cafés en restaurants worden gesloten. Dit geldt voor een periode van vier weken, en wordt geëvalueerd na twee weken. Afhalen van maaltijden blijft mogelijk tot 22.00 uur.

Recepties en banketten verzorgd door een professionele catering/traiteur onderneming zijn verboden, behalve in hotels voor de verblijvende gasten en koffietafel bij uitvaarten (max. 40 personen).

Markten en kermissen

Markten en kleine kermissen blijven open, maar het nuttigen van drank en voeding wordt verboden. Rommelmarkten, brocantes en kleine kerstmarkten zijn verboden.

Download Coronalert in de app store
Coronalert is een gratis en eenvoudig te gebruiken mobiele app om samen corona te verslaan. De app waarschuwt je als je in nauw contact bent geweest met iemand die positief heeft getest op het coronavirus.

Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen de app downloaden en gebruiken. Nodig daarom vrienden en familie uit om de app te installeren. De app respecteert je privacy en weet niet wie je bent. 

Laat je een coronatest afnemen? Dan kan je het resultaat direct op je smartphone ontvangen.
 
Alle informatie, vragen en antwoorden kan je vinden op www.coronalert.be 

Heb je nog vragen?
Kijk voor meer informatie over corona op www.info-coronavirus.be/nl of bel het gratis nummer 0800 14 689 (bereikbaar van 8 tot 20 uur). Daarnaast informeert de overheidsdienst voor Volksgezondheid doorlopend over alle nieuwe ontwikkelingen via Twitter en Facebook.

De Vlaamse overheid verzamelt alle relevante informatie op www.vlaanderen.be/corona. Je kan hier ook inschrijven voor een nieuwsbrief. Als je nog bijkomende vragen hebt, kan je bellen naar het gratis informatienummer 1700.