Corona

Actuele Info voor anderstaligen  (Information in other languages)

De huidige coronamaatregelen blijven voorlopig van kracht. Het aantal nauwe contacten is nog steeds beperkt, tot het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames voldoende is gedaald.

De politie zal toezien op het naleven van de onderstaande maatregelen. Samen houden we het veilig.

Nauwe contacten
Zoals de voorbije maanden, blijft het aantal nauwe contacten bepekt tot maximaal 1 persoon per maand. Dat zijn mensen -buiten je huisgenoten- die je een knuffel kan geven, met wie je een glas kan drinken of samen kan eten... dus dichter dan anderhalve meter en zonder mondmasker.

Voor samenkomsten buiten geldt de regel van vier.

De avondklok blijft van kracht tussen middernacht en 5 uur.

Thuiswerken

Verplicht thuiswerk blijft aangehouden. Er komen meer controles op de werkplekken van werknemers die in quarantaine moeten zijn.

Reizen

Niet-essentiële reizen blijven ten zeerste afgeraden. Alle verblijven in rode zones worden voortaan beschouwd als hoogrisicocontacten. Daarom moet iedereen, die na een verblijf van minstens 48 uur in een rode zone in België arriveert, in quarantaine. De quarantaine kan pas worden beëindigd na een negatieve PCR-test op dag 7 van de quarantaine.

Er komen ook meer controles op het naleven van testing en de verplichte quarantaine na een niet-essentiële reis. Ook de controles van het terugkerend reisverkeer over de weg zullen worden opgedreven. De huidige regels voor reizen zullen gelden tot zeker na de Krokusvakantie.

Sneller vaccineren en meer testen

Het vaccineren wordt versneld en efficiënter gemaakt. Het nieuws over de verdubbeling van de Europese aankoop van vaccins van Pfizer en BioNTech is in dat kader van bijzonder belang. Tegelijk wordt het aantal PCR-testen en antigeentesten opgevoerd.

Onderwijs

In het onderwijs gaat er extra aandacht naar het respecteren van de sanitaire maatregelen en het respecteren van de quarantaine van schoolgaande jongeren, in het bijzonder voor schoolgaande jongeren uit onze buurlanden die een minder gunstige epidemiologische situatie kennen.

Mondmasker altijd mee

Het mondmasker is nog steeds verplicht op het openbaar vervoer, in winkels of bioscopen. Daarnaast heeft de provinciegouverneur beslist dat iedereen vanaf de leeftijd van 12 jaar steeds een mondmasker bij zich hebben op plaatsen die toegankelijk zijn voor het publiek. Bovendien moet je een mondmasker of een alternatief dat de mond en de neus bedekt dragen op volgende plaatsen en/of tijdens volgende activiteiten:

  • de openbare gebouwen in alle voor het publiek toegankelijke delen;
  • de omgeving van onderwijsinstellingen, tijdens de gebruikelijke in- en uitlooptijden van de onderwijsinstelling, binnen een straal van 200 meter van de in- en uitgangen ervan: kleuter-, lager-, secundair-, hoger-, universitair- en volwassenenonderwijs;
  • de winkelstraten (tijdens de openingsuren van de handelszaken), de markten, de kermissen, en elke private of publieke druk bezochte plaats;
  • de burgerlijke huwelijken, begrafenissen en crematies;
  • de collectieve uitoefening van de eredienst en de collectieve uitoefening van de niet-confessionele morele dienstverlening, alsook de activiteiten binnen een filosofisch-levensbeschouwelijke vereniging
  • lessen in auditoria;

Quarantaine

De quarantaineperiode wordt ingekort van 14 naar 7 dagen: wie symptomen van Covid-19 vertoont, moet eerst contact opnemen met zijn arts, 7 dagen in zelfisolatie gaan en zich zo snel mogelijk laten testen. Is de test negatief, dan mag je uit quarantaine. Is de test positief, dan blijf je in quarantaine tot een volgende (negatieve) test.

Als je geen symptomen hebt, maar wel in nauw contact bent geweest bent met iemand die positief is, of terugkeert uit een rode zone in het buiteland, krijg je via contacttracing een code, waarmee je zelf een afspraak kan maken voor een test.

Download Coronalert in de app store
Coronalert is een gratis en eenvoudig te gebruiken mobiele app om samen corona te verslaan. De app waarschuwt je als je in nauw contact bent geweest met iemand die positief heeft getest op het coronavirus.
Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen de app downloaden en gebruiken. Nodig daarom vrienden en familie uit om de app te installeren. De app respecteert je privacy en weet niet wie je bent. 
Laat je een coronatest afnemen? Dan kan je het resultaat direct op je smartphone ontvangen.
Alle informatie, vragen en antwoorden kan je vinden op www.coronalert.be 

Heb je nog vragen?
Kijk voor meer informatie over corona op www.info-coronavirus.be/nl of bel het gratis nummer 0800 14 689 (bereikbaar van 8 tot 20 uur). Daarnaast informeert de overheidsdienst voor Volksgezondheid doorlopend over alle nieuwe ontwikkelingen via Twitter en Facebook.

De Vlaamse overheid verzamelt alle relevante informatie op www.vlaanderen.be/corona. Je kan hier ook inschrijven voor een nieuwsbrief. Als je nog bijkomende vragen hebt, kan je bellen naar het gratis informatienummer 1700.