Griep - Laat je vaccineren!

Griep is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen. Meestal genees je vanzelf na enkele dagen, maar bij sommigen kan griep ernstige gevolgen hebben. 65-plussers, zwangere vrouwen en mensen met gezondheidsproblemen zoals diabetes of een chronische ziekte van longen, hart, lever of nieren laten zich daarom het best ieder jaar vaccineren.

Verder heeft iedereen er baat bij de verspreiding van het virus zo goed mogelijk tegen te gaan. Iedereen kan dat, en wel met volgende tips:

  1. Voorkomen is beter dan genezen. Wie zekerheid wil, laat zich dus best jaarlijks een griepvaccin inspuiten. Dat doe je best tussen midden oktober en midden november. Het vaccin is werkzaam tijdens één winterperiode.
  2. Geen fan van spuitjes? Dan zorg je er maar best voor dat je voldoende weerstand hebt. Mensen met een minder goed functionerend immuunsysteem, worden immers sneller ziek. Gezond leven, voldoende slapen en genoeg drinken zijn sleutelelementen.
  3. Hou het proper. Net als bij corona is het belangrijk om regelmatig je handen te wassen. Het helpt ook om zo weinig mogelijk je gezicht aan te raken: het griepvirus komt namelijk via de mond, ogen en neus in het lichaam. 
  4. Hou het gezond. Als je moet hoesten of niezen, doet je dat best met in de elleboog of met de hand voor de mond. Snuit je neus best in een wegwerpbare zakdoek.

Ondanks alles toch de volle laag te pakken gekregen? Ga in de eerste plaats niet naar het werk, en vermijd daarnaast elk overbodig contact met andere mensen. Raadpleeg je huisarts en volg de aanbevelingen. Neem geen antibiotica, maar desnoods wel een pijnstiller. Normaal gezien ben je er binnen een week weer bovenop.

Meer info
www.laatjevaccineren.be/griep