Heb jij al rookmelders hangen?

Rookmelder verplicht in elke woning vanaf 1 januari 2020Vanaf 1 januari 2020 is het wettelijk verplicht in Vlaanderen om elke verdieping van je woning te voorzien van minstens één rookmelder.

Vanaf 1 januari 2020 verplicht in elke woning
Woningbranden in België eisen enorm veel slachtoffers. Veel te weinig mensen weten dat als er ’s nachts brand uitbreekt, je heel weinig kans hebt om tijdig wakker te worden. Als je slaapt, ruik je immers niets. De rook van een brand verspreidt zich zeer snel en is verstikkend.

Investeer in voldoende rookmelders
Belangrijk is om alle kamers te voorzien van een rookmelder, met als uitzondering de keuken, de badkamer en de garage. Maar hier is uiteraard ook een risico op brand, dus plaats een rookmelder in de nabijheid van deze ruimtes.

Kies voor rookmelders met een niet-vervangbare batterij met een levensduur van tien jaar. In grotere woningen kan je best kiezen voor gekoppelde rookmelders zodat het alarm op meerdere plaatsen hoorbaar is.

Zorg voor een geoefend vluchtplan
Rookmelders en een geoefend vluchtplan zorgen ervoor dat jij en je gezin tijdig de woning kunnen verlaten in geval van brand. Bespreek met heel de familie wie er bij brand wat gaat doen (wie neemt de kinderen mee, waar hangt de sleutel, langs welke weg kan je naar buiten, …).

Op www.hangrookmelders.be en  www.leefbrandveilig.be vind je hierover nog meer info.

Meer info
Brandweerpost Wuustwezel – 03 690 19 20 – wuustwezel@brandweer.zonerand.be