Hoe pakken we in Wuustwezel de exitstrategie aan?

Hoe pakken we de exitstrategie aan in Wuustwezel?Op vrijdag 24 april maakte de Nationale Veiligheidsraad een tijdschema bekend over hoe de maatregelen tegen het coronavirus worden afgebouwd. De presentatie vind je terug in bijlage. De gemeentelijke crisiscel heeft de maandag nadien vergaderd over de concrete gevolgen hiervan en hoe we onze inwoners en handelaars op de volgende fase kunnen voorbereiden. De eerste veranderingen gaan in vanaf maandag 4 mei. Tot dan gelden de actuele coronamaatregelen en verandert er dus niets.

Onze inwoners legden de afgelopen weken een bijzonder grote discipline aan de dag om de coronamaatregelen strikt na te leven. Coda Hospice, onze woonzorgcentra Amandina en Sint-Jozef, de thuisverpleegkundigen en onze thuiszorgdiensten leverden prachtprestaties. We zijn iedereen enorm dankbaar voor de solidariteit. Meer dan ooit is het gemeentebestuur fier op z’n inwoners. Jullie maakten Wuustwezel, iedere dag opnieuw. Samen krijgen we het coronavirus stap voor stap klein. Ook deze nieuwe uitdaging gaan we samen aan!

Opnieuw werken of naar school
De toelichting over de exitstrategie door de Nationale Veiligheidsraad luidt een nieuwe fase in. Het coronavirus is absoluut nog niet definitief verslagen. Toch staan we de komende weken voor een gefaseerde versoepeling van de stilaan vertrouwde coronamaatregelen. Elke versoepeling gaat gepaard met strikte hygiëne- en afstandsmaatregelen. We beseffen dat deze versoepeling niet voor elke inwoner even gemakkelijk is en hebben dan ook veel begrip voor de angst en onzekerheid die hiermee mogelijk gepaard gaat. Terwijl we de afgelopen weken met ons gezin vooral thuis moesten blijven, starten we de komende periode opnieuw met werken of naar school gaan.

Hoe verloopt de versoepeling?  
Hieronder geven we een overzicht van de aangepaste coronamaatregelen. Al de genoemde data gelden onder voorbehoud, afhankelijk van de evolutie van de coronabesmettingen en ziekenhuisopnames. Wanneer de hygiëne- en afstandsmaatregelen onvoldoende worden opgevolgd, dreigt het risico op een nieuwe piek die onze gezondheidszorg terug in gevaar brengt. De verdere versoepeling kan op basis van nauwkeurige monitoring elk moment worden vertraagd of zelfs teruggedraaid.  

Vanaf maandag 4 mei

 • Alle bedrijven mogen opnieuw opstarten met respect voor hygiëne- en afstandsvoorwaarden. Elk bedrijf moet zijn werkorganisatie zo ‘coronaproof’ mogelijk aanpassen, gebaseerd op de sectorale afspraken. Telewerken blijft de norm.
 • Het dragen van een mondmasker is verplicht op het openbaar vervoer, zowel in de voertuigen als in de stations en op het perron. Door het dragen van een mondmasker bescherm je medereizigers tegen besmetting. Vermijd zoveel mogelijk de piekuren.
 • De werking van de gezondheidszorg wordt stapsgewijs genormaliseerd.
 • Scholen vangen de kinderen op van alle werkende ouders.
 • Fysieke ontspanning in de buitenlucht(wandelen, fietsen) mag met twee andere mensen, aanvullend op de eigen gezinsleden. Daarnaast zijn buitensporten zonder fysiek contact(golf, tennis, vissen, paardrijden,…) toegelaten met maximum 2 andere personen.
 • Naast de winkels die al open zijn, mogen ook stoffen- en garenwinkels de deuren openen. Dit helpt iedereen bij het maken van herbruikbare stoffen mondmaskers.

Vanaf maandag 11 mei

 • Alle winkels - klein of groot, ongeacht de winkelsoort - mogen opnieuw de deuren openen. De winkeliers moeten zorgen voor de toepassing van hygiënemaatregelen en voldoende afstand tussen zowel de klanten onderling als de winkelmedewerkers.
 • De specifieke voorwaarden voor de heropening van de winkels worden nog bepaald, zowel op vlak van winkelorganisatie, klantenontvangst als toegangsbeperking.
 • Contactberoepen - zoals kappers en schoonheidscentra - mogen op dit moment nog geen klanten ontvangen.

Vanaf maandag 18 mei

 • Na een optionele proefdag op vrijdag 15 mei, gaan de lagere en middelbare scholen weer open vanaf maandag 18 mei. In de lagere school hervatten de klassen van het eerste, tweede en het laatste studiejaar. Ook in praktijkgerichte opleidingen wordt er weer les gegeven.
 • De scholen stellen kleinere klassen samen met tien tot 14 leerlingen.
 • Zowel de leerkrachten als de leerlingen van het secundair onderwijs moeten een mondmasker dragen.
 • Klassikale lessen worden gecombineerd met thuiswerk.
 • De kleuterscholen blijven zeker tot eind mei gesloten.

De Veiligheidsraad onderzoekt nog of het mogelijk is om in deze fase bijeenkomsten thuis toe te laten of om met meer dan twee personen te sporten. Verder bekijkt men nog het gebruik van tweede verblijven, daguitstappen naar de Kust of de Ardennen en de heropening van musea.

Eind mei & na 8 juni

 • Eind mei wordt een beslissing genomen over zomerkampen van jeugdbewegingen.
 • In deze periode wordt ook een beslissing verwacht over kleinschalige openluchtevenementen. Festivals en massa-evenementen zijn in elk geval verboden tot 31 augustus.

De Veiligheidsraad onderzoekt nog of de bestaande regels voor huwelijken en begrafenissen in deze fase kunnen worden bijgestuurd.
Cafés, restaurants, pretparken, bioscopen,… mogen ten vroegste 8 juni open. Ook vakantiereizen naar het buitenland zijn zeker tot 8 juni niet toegelaten.

Sportwedstrijden
De beslissing over sportwedstrijden wordt eind april verwacht.

Drie basisregels blijven in elke fase
Elke fase van de exitstrategie blijven drie basisregels cruciaal om een heropflakkering van het virus te voorkomen:

 • Wie zich ziek voelt, blijft thuis. Dit is de allerbelangrijkste basisregel. Dokters kunnen coronatesten uitvoeren. Bij een positieve test wordt een ‘track & trace’-systeem geactiveerd om te analyseren met wie je als zieke de afgelopen veertien dagen in contact kwam.
 • Respecteer overal en altijd de onderlinge afstand van minimum 1,5 meter tot elkaar.
 • Zorg voor voldoende handhygiëne. Was regelmatig je handen met water en zeep.

Verdeling mondmaskers
De beslissing van het gemeentebestuur om herbruikbare mondmaskers aan te kopen voor iedere inwoner, bleek de juiste. Mondmaskers zijn vanaf 4 mei in specifieke situaties (openbaar vervoer, scholen,…) verplicht. Daarnaast zijn ze sterk aanbevolen op elke publieke plaats waar de sociale afstand in het gedrang komt. Mondmaskers zijn belangrijk voor bescherming, maar niet afdoende. Ze beschermen vooral de andere personen in deze omgeving. Correct gebruik is essentieel.

Aanvullend verdeelt de federale overheid één mondmasker en twee filters naar elke inwoner. Op deze manier beschikken onze inwoners minstens over twee herbruikbare mondmaskers, wat noodzakelijk is om tijdig te kunnen wisselen en uit te wassen.

Als gemeentebestuur willen we elke inwoner gelijke kansen garanderen op bescherming. Hiervoor hadden we de afgelopen dagen regelmatig contact met onze leverancier Think Pink. Komende week hopen we meer te vernemen over de leveringsdatum, waarna de verdeling naar onze inwoners kan opstarten. Achter de schermen zijn we volop bezig met de organisatie van deze grote logistieke operatie. Ook in de verdeling van de federale mondmaskers spelen we mogelijk een belangrijke rol.

Meer info
www.info-coronavirus.be/nl  - 0800 14 689 (bereikbaar van 8 tot 20 uur).
Dienst noodplanning - 03 690 46 20 - info@wuustwezel.be