De natuurvergunning wordt vervangen door de omgevingsvergunning voor vegetatiewijziging
Voor het wijzigen van de vegetatie en voor het geheel of gedeeltelijk wijzigen van kleine landschapselementen of de vegetatie, is vandaag nog een natuurvergunning nodig. Vanaf 1 augustus 2018 wordt dat een omgevingsvergunning. Dat betekent dat alle procedureregels worden geschrapt uit het natuurdecreet, en dat het natuurdecreet alleen nog bepaalt wannéér er een omgevingsvergunning voor het wijzigen van de vegetatie moet worden aangevraagd. De omschakeling brengt ook enkele wijzigingen in de procedure met zich mee.
Wijzigingen aan vegetaties of kleine landschapselementen
In bepaalde gebieden in Vlaanderen is het aanbrengen van wijzigingen aan vegetaties of kleine landschapselementen verboden, of is er een natuurvergunning nodig.
Kleine landschapselementen zijn bijvoorbeeld:
- houtkanten, struwelen, hagen, perceelsrandbegroeiingen
- sloten, poelen, veedrinkputten, waterlopen, bronnen
- bermen, holle wegen, grachten, dijken
- bomen, hoogstamboomgaarden
Vegetaties zijn natuurlijke en half-natuurlijke begroeiingen zoals:
- vennen, heiden, moerassen, schorren, slikken, duinvegetaties
- graslanden
- loofbossen, houtachtige beplantingen
Net als een natuurvergunning nu, zal een omgevingsvergunning voor het wijzigen van de vegetatie nodig zijn voor onder andere het wijzigen van het groen, het bodemreliëf, de waterhuishouding en andere vegetatie- en kleine landschapselementen in een hele reeks ruimtelijke bestemmingen, in gebieden met een beschermd statuut, en in historisch permanente graslanden. Om na te gaan of een omgevingsvergunning nodig is, zal men nog steeds moeten teruggrijpen naar de tekst van het natuurdecreet.
De vergunningsplicht geldt wel niet op huiskavels van een vergunde woning of bedrijfsgebouw (van een landbouw- of veeteeltinrichting) gelegen binnen een straal van 100 meter rond het gebouw of 50 meter als het om een groene bestemming gaat. Een vergunning is ook niet nodig als de werken kaderen in een goedgekeurd beheersplan of als het om normale onderhoudswerken gaat.
Een omgevingsvergunning voor het wijzigen van de vegetatie vervalt van rechtswege als het wijzigen van de vegetatie niet aanvangt binnen de twee jaar na het verlenen van de definitieve vergunning.
Informatie kan je bekomen bij de dienst Groen, tel 03 690 46 24.