Processierupsen vormen tijdens de maanden mei en juni een ware plaag. Ze vreten de eikenbomen kaal en zorgen voor jeukhinder bij de omwonenden en voorbijgangers.

Hoe herken je een eikenprocessierups?
Eikenprocessierupsen trekken ’in processie‘ naar de bladeren van de boom. Het zijn vooral eikenbomen (meestal inlandse) die hun voorkeur genieten. Rond half mei, krijgen de rupsen hun microscopisch kleine brandharen die zorgen voor de nodige jeukproblemen. Vanaf juli groeien de rupsen uit tot onopvallende grijze nachtvlinders.
Welke problemen veroorzaken de rupsen?
Wie in aanraking komt met de brandharen krijgt de nodige huiduitslag die gepaard gaat met hevige jeuk. Deze klachten verdwijnen meestal zonder behandeling binnen de twee weken. Bij hevige irritatie kan een anti-jeukmiddel eventueel verlichting geven. Gezondheidseffecten ter hoogte van de ogen of de bovenste luchtwegen zijn eerder zeldzaam. Bij ernstige gezondheidsklachten neem je best contact op met de huisarts.
Meer informatie over de gezondheidseffecten van de eikenprocessierups vind je op www.eikenprocessierups.be.
Wat doen bij overlast?
De gemeente heeft in het voorjaar een aannemer aangesteld die op openbaar en privé-domein eikenprocessierupsen kan verwijderen. Dit gebeurt door opzuiging. Indien de haard op privé-domein en eventueel dicht bij de woning is en dus hinder kan veroorzaken, kun je best een aannemer contacteren die de rupsen zal bestrijden. We raden niemand aan zelf de rupsen te verdelgen, zeker wanneer je geen ervaring hebt in die bestrijding.
Wijze van werken:
De rupsen worden opgezogen met een industriële stofzuiger.
Indien de rupsen niet bereikbaar zijn met de normale middelen (hoogtewerker, ladder, …) zal dit gebeuren door boomklimmers die wel ter plaatse kunnen komen.
Kostprijs:
Opzuigen eikenprocessierupsen i.f.v. kleine boom (stam diameter tussen de 20 en 30 cm, 10 tot 15 m hoog)
Kostprijs 45,00 euro/stuk
Opzuigen eikenprocessierupsen i.f.v. grote boom (stam diameter tussen 80 en 100 cm, 15 tot 25 meter hoog)
Kostprijs: 60,00 euro/stuk
Meerprijs voor moeilijk bereikbare plaatsen i.f.v. kleine boom
Kostprijs 85,00 euro/stuk
Meerprijs voor moeilijk bereikbare plaatsen i.f.v. grote boom
Kostprijs 100,00 euro/stuk
Indien je gebruik wil maken van deze dienstverlening dien je de aannemer rechtstreeks te contacteren. Dit is de firma Brosens Aannemingen, Vissenheuvel 22, 2910 Essen, tel. 03 667 35 94.
Het staat je natuurlijk altijd vrij om een andere aannemer te contacteren. Er is een lijst beschikbaar op de website van de provincie Antwerpen.
Wat mag je vooral niet doen?
- de rupsen en nesten aanraken;
- gebruik maken van insecticiden. Deze middelen kunnen schadelijk zijn voor de mens en het milieu en hebben geen effect op de irriterende haren;
- de rupsen wegspuiten met bijvoorbeeld een hogedrukreiniger. De haren van de rupsen kunnen dan immers via de lucht verspreid geraken;
- plastic-folie aanbrengen rond de stam, dit schrikt vogels af en je maakt het de natuurlijk vijanden alleen maar moeilijker (meer info: https://processierups.nu/gebruik-geen-folie-of-plakstrips/);
Een haard van processierupsen melden
- Gemeentewegen: Ontdek je een haard van processierupsen op de openbare weg, geef dit dan zeker door aan de Dienst Groen 03 690 46 24, groen@wuustwezel.be of via het digitale meldingsformulier (website gemeente) . De Dienst Groen bekijkt dan of het aangewezen is om een gespecialiseerde aannemer naar deze locatie te sturen.
- Gewestwegen: Voor meldingen van gewestwegen, kan contact opgenomen worden met het Agentschap voor Wegen en Verkeer (AWV), bevoegd voor de gewestwegen (03 330 12 60 - wegen.antwerpen.districtbrecht@mow.vlaanderen.be.)
- Privé-domein: Voor haarden op privé-domein dien je zelf een aannemer aan te stellen (zie 'Wat doen bij overlast?').
Aanpak gemeente voor 2020
De vorige jaren werd de gemeente geteisterd door een steeds toenemend aantal nesten processierupsen. In 2019 was het zelfs zo erg dat we er niet in slaagden om in alle bomen op openbaar domein die werden aangetast, de nodige bestrijdingen uit te voeren. Het ging in totaal immers om meer dan 1.000 bomen.
Voor het effectief bestrijden door middel van zuigen (curatief) voorzien we in 2020 een budget van +/- 90.000 euro (+/- 1.300 bomen).
Voor de bestrijding van de rupsen gebruiken we dit jaar een beslissingsboom (deze kan nog verder uitgebreid en/of aangepast worden).
Geen bewoning => Niet bestrijden, waarschuwing (lint + bordje)
Bosgebied zonder bewoning => Niet bestrijden, waarschuwing (lint + bordje)
Gebied (bos, landbouw,…) met beperkte bewoning => Enkel bestrijding aan de bewoning
Recreatief gebied => Zuigen, waarschuwing (lint + bordje)
Woongebied => Zuigen, waarschuwing (lint + bordje)
Fietsroute kleine plaagdruk => Niet bestrijden, waarschuwing (lint + bordje)
Fietsroute grote plaagdruk => Beperkte bestrijding
Om de diversiteit te verhogen en de nuttige insecten, vogels, amfibieën en dieren een schuilplaats te geven hebben/gaan we, daar waar er plaagdruk is, volgende middelen voorzien:
- Bermen beperkt maaien;
- Hakselhout rond de stammen strooien;
- Houtwallen plaatsen tussen de eikenbomen;
- Nestkastjes hangen;
Om de diversiteit in planten en bomen te verbeteren doen we de volgende acties:
- Houtkanten aanplanten;
- Verschillende boomsoorten aanplanten in dezelfde straat;
- Bloemenweide aanleggen, veldbloemenzaden ter beschikking stellen;
- Gebruik van bloeiende heesters en vaste planten;
We delen de straten in waar we verschillende methoden al dan niet combineren. Voor de indeling wordt er ondermeer met de volgende criteria rekening gehouden:
- bewoning, aantasting, recreatie, bermbreedte, aantal eiken, …
Deze maatregelen zouden, in tegenstelling tot de huidige preventieve en curatieve bestrijding, dan ook een meer structurele oplossing kunnen bieden en zijn ook minder schadelijk voor de biodiversiteit.
Meer info