Populieren maken plaats voor herstel landschap rond Kleine Beek

Aan de rand van Wuustwezel ligt de vallei van Kleine Beek. De omgeving van de Gasthuisdreef vormt een uniek landschap met statige bomenrijen en weilanden. Een landschap met een rijke geschiedenis. 

De komende jaren wordt er gewerkt aan het behoud en opwaarderen van dit gebied. Het lokaal bestuur werkt hiervoor samen met het Regionaal Landschap de Voorkempen, Natuurpunt en de eigenaren. 

Half augustus gaat er een nieuwe fase van start, waarbij een deel van de populieren plaats moet maken voor nieuwe aanplantingen.

Waarom worden de populieren gekapt?

De populieren zijn oud en dringend aan vervanging toe. De afgelopen jaren zijn al heel wat populieren omgewaaid. Als er niets gebeurt, blijft er binnen afzienbare tijd een kaal landschap over. 

Daarom is er enkele jaren geleden al gewerkt langs de Gasthuisdreef. Afgelopen winter werd hier een nieuwe houtkant aangeplant.

In de tweede helft van augustus worden 5 rijen populieren gerooid. Op die plaatsen komen er in het najaar en de winter nieuwe aanplantingen.

Niet alle populieren worden dus tegelijk gekapt. Er is een plan opgemaakt, waarbij de werken over meerdere jaren worden gespreid.

Kijk voor meer info op de website van Regionaal landschap de Voorkempen.