Quirinusprocessie erkend als erfgoed

De Vlaamse regering heeft de Quirinusprocessie in Loenhout opgenomen op de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed. Deze processie gaat al sinds mensenheugenis door op de eerste zondag van mei en heet daarom in de volksmond ‘De Loenhoutse Mei’.

In klederdracht door de straten

De processie is een hoogdag voor alle Loenhoutenaren en brengt hele families op de been. Deelnemers trekken in klederdracht door de straten en bezoeken de kapel van Onze Lieve Vrouw en de kapel van de Heilige Quirinus.

De erfgoedcommissie had vooral oog voor het feit dat de hele dorpsgemeenschap bij de processie wordt betrokken. Ze waarderen de mooie samenwerking met de basisscholen en lokale jeugdverenigingen, om zo een doorstroom van jonge mensen te genereren.

Verder vinden de deskundigen de ervaringen rond het omgaan met slecht weer en de coronapandemie zo waardevol, dat ze ook interessant zijn voor andere tradities in Vlaanderen. Daarbij zijn er leuke en vernieuwende ideeën rond communicatie. Tot slot werd de positieve samenwerking met andere processies in de Noorderkempen aangehaald.