Stook je gezondheid niet op

Uit een recente studie van VITO over de luchtkwaliteit in Hoogstraten en Wuustwezel blijkt dat houtverbranding één van de oorzaken is van de luchtverontreiniging. Dit komt vooral door houtverbranding en met name het fijn stof dat dit veroorzaakt.

Koud buiten, gezond binnen

Het is dan ook belangrijk om deze winter je houtstoof, -kachel of open haard correct te stoken. Zorg dat je gezond en veilig kan genieten. Onderstaande tips helpen je op weg om jezelf lekker warm te houden en aan de luchtkwaliteit te denken.

  • Gebruik hout dat enkele jaren heeft gedroogd. Het verbranden van geverfd of geïmpregneerd hout, recent snoeihout, multiplex of spaanplaten is verboden.
  • Gebruik aanmaakhout of natuurlijke aanmaakblokjes om het vuur aan te steken. Gebruik geen krantenpapier, brandspiritus of paraffineblokjes.
  • Zorg altijd voor voldoende verse lucht wanneer het toestel in werking is.
  • Stook niet bij windstil of mistig weer. Dan blijven de rookgassen in en om het huis hangen.
  • Regel goed de luchttoevoer van je kachel. Zet de luchttoevoer volledig open als je de kachel aanmaakt. Zodra het vuur goed brandt, verminder je de luchttoevoer een beetje.
  • Loopt de temperatuur te hoog op? Sluit de luchttoevoer nooit volledig af, maar voeg minder brandhout toe. Sluit je de luchttoevoer helemaal af, dan krijgt het vuur te weinig zuurstof met gevaar voor CO.
  • Laat het vuur uitbranden door op tijd te stoppen met hout toe te voegen. Sluit in ieder geval de luchttoevoer niet volledig af.
  • Laat je kachel, openhaard en schoorsteen elk jaar reinigen door een vakman. Zo verminder je het risico op CO-vergiftiging en vermijd je hogere stookkosten.

Als je twijfelt of je goed stookt, kijk dan naar je schoorsteen. Witte of bijna onzichtbare rook betekent dat je goed bezig bent. Is de rook donker, dan ben je dus verkeerd bezig. Veel roetafzetting op of boven het toestel is geen goed teken.

Meer tips over houtverbranding vind je op www.stookslim.be.