Vaccinatiecentrum Noorderkempen operationeel

Het vaccinatiecentrum op het militair vliegveld in Brasschaat begint vandaag (25 februari) met vaccineren. Dat gebeurde nadat de vaccinatielijnen grondig werden getest. In een eerste fase worden de zorgverleners uit de eerste lijn gevaccineerd.

De eerstelijnszone Noorderkempen heeft inmiddels de eerste uitnodigingen aan zorg- medewerkers verstuurd. Zij kunnen nu hun afspraak online bevestigen of verplaatsen naar een andere dag en uur. “Vanaf donderdag 25 februari verwachten we hen hier in het vaccinatiecentrum, waar alles intussen helemaal klaar staat om van start te gaan”, aldus voorzitter Cindy De Roeve.

De opstart gebeurt amper twee weken nadat het vaccinatiecentrum werd getest. “Hiervoor kregen een vijftigtal vrijwilligers een bepaalde rol, om verschillende scenario’s en uitdagingen te testen. Dat gaat dan bijvoorbeeld om mensen die geen uitnodiging bij zich hebben, een visuele handicap hebben of anderstalig zijn”, vertelt De Roeve.

Vier vaccinatieroutes
Het centrum telt vier vaccinatieroutes. Iedere route heeft een nummer én een kleur, en leidt naar 2 vaccinatielijnen. “Voor de routes werken we met duidelijke kleuren en tekens. Iedere route heeft een kleur en een nummer, maar ook nog eens een patroon in de kleur, zoals een bol voor de gele lijn en een driehoek voor de groene lijn. Zo is het ook duidelijk voor mensen die bijvoorbeeld kleurenblind zijn.”

“Eigenlijk zijn we als vaccinatiecentrum klaar om te starten”, geeft Cindy mee. “De eerste lading vaccins werd donderdag 18 februari geleverd en daarna hebben we nog een testdag gehouden in combinatie met een opleiding voor de medewerkers.”

“De vaccinaties starten op donderdag 25 februari. Daaruit leren we waarschijnlijk nog, zodat we helemaal klaar zijn zodra er meer vaccins geleverd worden. Dan zullen de vier vaccinatieroutes ook allemaal in gebruik genomen worden,” zo besluit ze.

Kijk voor meer info op www.vaccinatienoord.be