Zeg neen tegen tekenbeten

Opgelet voor tekenbeten!Parken, weilanden, tuinen en bossen zijn favoriete verblijfplaatsen voor teken. De beestjes zijn het hele jaar aanwezig, maar worden pas actief bij temperaturen boven de 10°C. Van maart tot oktober loop je dan ook het meeste kans op een tekenbeet.

Voorkomen is beter dan genezen:
Wanneer je gaat wandelen in bos of heidegebied draag dan mouwen, een lange broek en gesloten schoenen. Wil je extra voorzichtig zijn, stop dan de pijpen van je lange broek in je sokken. Check altijd achteraf of een teek zich ergens op je lichaam heeft vastgezet.

Een teek kruipt op je lichaam en onder je kleren op zoek naar een warm plekje. En dat kan overal op je lichaam zijn. Controleer je dus overal! Dus niet enkel je armen, benen, borstkas en buik, maar ook je hoofd, haarlijn, achter de oren, oksels, navel, lies; bilnaad, knieholte en tussen de tenen.

Toch gebeten?
Vind je een teek op je lichaam, verwijder deze dan zo snel mogelijk. Als je de teek binnen de 24 uur correct verwijderd, is er nagenoeg geen risico op besmetting. Meld de beet op www.TekenNet.be of via de mobiele app. Hier kan je ook de symptomen opvolgen.

Een klein rood plekje (minder dan 5 cm) op de plaats van de tekenbeet is een normale huidirritatie. Als na enkele dagen of maanden een rode, ringvormige vlek verschijnt rond de tekenbeet die langzaam groter wordt, dan ga je best zo snel mogelijk langs bij je huisarts. Zo’n ring is typerend voor de ziekte van Lyme.

Maar een tekenbeet kan ook aanleiding geven tot griepachtige klachten, gewrichtspijn in armen of benen of kan zelfs tot hartritmestoornissen en een aantasting van het centrale zenuwstelsel leiden. Wees dus in de weken en maanden na een tekenbeet alert en waarschuw onmiddellijk je huisarts bij één van deze verschijnselen.

Meer info
Dienst welzijn – 03 690 46 14 – welzijn@wuustwezel.be