Wuustwezel heeft vijf woonkernen

Wuustwezel, een fusiegemeente met vijf woonkernen

Wuustwezel en Loenhout hebben niet altijd een eenheid gevormd. In januari 1977 zijn de vroegere gemeenten Loenhout en Wuustwezel tot één administratief geheel verenigd met de fusie. Zo kwam een nieuwe gemeente tot stand, 8.942 ha groot met 11.793 inwoners. Op 1 januari 2023 telt Wuustwezel 21.661 inwoners.

De woonkernen van Wuustwezel

Wuustwezel-centrum

Wuustwezel-centrum

In Wuustwezel-centrum vind je het administratieve centrum: gemeentehuis, magazijn, hoofdbibliotheek, brandweerkazerne, politie, sportvelden en een sporthal. Ook op cultureel gebied zijn er heel wat voorzieningen met theaterzaal Kadans en cultureel centrum Blommaert.

Gooreind

Gooreind

In Gooreind zijn de meeste sociale voorzieningen geconcentreerd: je vindt er het Sociaal Huis (OCMW) en het woonzorgcentrum Amandina. Daarnaast is Gooreind ook de plaats waar heel wat niet-gemeentelijke sociale voorzieningen zich bevinden: De Oever, een dagverblijf voor gehandicapten, en CODA, een tehuis voor palliatieve zorgen. 

Op cultureel gebied is er het Vormingscentrum 't Gasthuis, het Schoolhuis en zijn er de sportterreinen, looppistes en sporthal in sportpark Koch. 

Loenhout

Loenhout

Loenhout was oorspronkelijk een onafhankelijke gemeente, en dat zie je nog een beetje aan de infrastructuur: het vroegere gemeentehuis doet nu dienst als dienstencentrum. Daarnaast is er de Tiendenschuur, die gebruikt wordt door enkele verenigingen, een sportschuur en de sportvelden naast het Wijkhuis.

Sterbos

Sterbos

Sterbos is een gehucht dat groeide rond het kasteel, een kapel en een parochiecentrum. Sinds kort is er ook een volwaardig wijkhuis waar verenigingen gebruik van kunnen maken voor hun activiteiten.

Braken

Braken

Braken ten slotte is een klein gehucht dat groeide rond de vroegere grensovergang en de daarmee gepaard gaande douaneactiviteiten. Er is een kapel en een school.