Fietsen

In en rond Wuustwezel

Fietsen zit helemaal in de lift, ook in Wuustwezel! We hebben een 10-tal uitgestippelde fietsroutes in onze gemeente, maar je kan ook zelf op verkenning langs de vele landbouwweggetjes of via de knooppunten. Bekijk hieronder het aanbod en spring gerust eens binnen bij de toeristische dienst voor fietsfolders.

Draaien aan het Wieleke, luisteren naar het landschap

Folder luisterpalen binnenkant

Draaien aan het Wieleke, luisteren naar het landschap

Folder luisterpalen binnenkant

Wuustwezel is 5 luisterpalen rijk: door aan het wiel te draaien, vertellen de palen op 5 unieke locaties het verhaal van de landschapsevolutie. Zo leer je bijvoorbeeld dat het Marum ooit bewoond was en hoe het domein van de Franciscanessen haar huidige vorm verkreeg. Je komt vast nog veel te weten over onze gemeente. 

De palen staan verspreid over het grondgebied van Wuustwezel: zo vind je luisterpalen in Terbeek en het domein van de Franciscanessen, aan de Klot, de Gasthuishoeves en het Marum.

Alle palen zijn met elkaar verbonden door twee fietslussen (21km en 27km). Meer info over de luisterpalen, alsook de gratis folder met de fietslussen, vind je bij de Dienst Toerisme. 

Voor de realisatie van dit project konden we rekenen op de financiële steun van Leader en ELFPO.

Klik hier voor de eerste fietslus van 26 km

Klik hier voor de tweede fietslus van 20 km

Erfgoedroute

Erfgoedroute

Wuustwezel is een mooie plattelandsgemeente waar fietsers en wandelaars genieten van het prachtige natuurschoon dat de gemeente rijk is. Maar Wuustwezel kan niet alleen bogen op haar mooie natuur. De gemeente Wuustwezel en haar gehuchten hebben ook een rijke geschiedenis. Deze weerspiegelt zich in het bewaarde onroerende erfgoed dat verspreid ligt over de verschillende gehuchten.

Om de interessante geschiedenis van Wuustwezel onder de aandacht te brengen en om te wijzen op de noodzaak om dit erfgoed te beschermen, is het gemeentebestuur ingegaan op een vraag van de lagere scholen in de gemeente om voor hun leerlingen een educatieve erfgoedroute uit te stippelen. Deze route loodst fietsers en wandelaars langs een 50-tal gebouwen of artefacten in Wuustwezel. Het gaat hier niet alleen over oude gebouwen, maar eerder over getuigenissen uit een rijk verleden. Even stilstaan bij dit verleden doet een mens immers nadenken over heden en toekomst en is bevorderlijk voor de sociale samenhang in een gemeenschap.

Uiteindelijk werd ervoor gekozen om een lange fietsroute te maken waarin drie kortere wandelroutes zijn geïntegreerd. De fietsroute heeft een lengte van ongeveer 31 kilometer en start in Wuustwezel-centrum. Wandelaars kunnen voorlopig kiezen om een erfgoedwandeling te maken in Wuustwezel-centrum, Gooreind of Loenhout.

Naar de erfgoedbrochure

Pleckskesroute

Pleckskesroute

De Pleckskesroute, het vroegere Landbouwleerpad, is 23 km lang en geeft een beeld van de hedendaagse landbouw in een moderne landbouwstreek.

De fietsroute gaat over rustige, goed onderhouden wegen langs weilanden, landbouwers en hun bedrijven. Bij verschillende bedrijven wordt op humoristische wijze uitleg gegeven over de verschillende landbouwstielen en het platteland adhv inforborden. Een leuke en leerrijke route, voor zowel kinderen als volwassenen.

De folder van de Pleckskesroute kan je gratis meenemen.

Naar de Pleckskesroute

Polar Bear fietsroute

Polar Bear fietsroute

De Polar Bear fietsroute werd in 2014 ingehuldigd. De route is 32 km lang en brengt je langs monumenten en herdenkingssites die betrekking hebben op Wereldoorlog II. De route wordt bewegwijzerd met zwart-gele ijsberen op het wegdek.

Waarom een ijsbeer als markering? De soldaten die Wuustwezel bevrijd hebben, waren Britten van de 49th (West Riding) Infantry Division en zij hadden een ijsbeer als symbool. Deze route en het monument aan de Kruisweg herinneren blijvend aan de mannen die de Polar Bear op hun uniform droegen.

Naar de Polar Bear route

Weilandroute

Weilandroute

De Weilandroute (51,5 km) is volledig bewegwijzerd met de knoopppunten en blijft binnen onze eigen gemeentelijke grenzen. 

Het landschap waar je doorheen fietst is er een van uitgestrekte akkers en weilanden, historische hoeven, grazende koeien en grote groentenserres. En bovenal is er de deugddoende rust van het Kempense platteland.

De folder van de Weilandroute kan je gratis meenemen

Naar de Weilandroute

Heideroute

Heideroute

De Heideroute (57 km) die door de gemeenten Wuustwezel, Kalmthout en Essen voert, is de oudste fietsroute van de provincie Antwerpen.

Blikvangers langs deze route zijn o.a. de Kalmthoutse Heide, het Karrenmuseum, De Maatjes en uitkijktoren de Klot. Volg je de verkorting dan kom je nog langs het Arboretum in Kalmthout en de Bakkersmolen in Wildert.

De folder van de Heideroute kan je gratis meenemen.

Naar de Heideroute

Tour Elentrik: kunst onder spanning!

Tour Elentrik: kunst onder spanning!

Vijftien onaantrekkelijke nutskasten werden op dit parcours opgesmukt tot heuse kunstwerken. Zowel lokale als professionele kunstenaars brengen op het traject de kunst onder spanning met hun uiteenlopende kunststijlen en inspirerende thema’s welke allemaal in verbinding staan met ‘Wuustwezel – ruimte om te leven’. De kleurrijke ontwerpen zorgen voor een stroom van vernieuwing in de straten van onze gemeente.

Dit kunstparcours biedt een bonte afwisseling van woon-, land- en tuinbouwgebied, van bossen, weiden en velden, van vergezichten, van rust en stilte … en van kunst in het straatbeeld natuurlijk.

Naar Tour Elentrik fietsroute

Beersgatroute

Beersgatroute

De Bredabaan tussen Gooreind en Wuustwezel is een drukke gewestweg en niet ideaal voor fietsers en wandelaars. Daarom zocht het gemeentebestuur naar een veilige recreatieve fietsverbinding tussen de twee dorpen. De aankoop van 86 hectare bos door het Agentschap voor Natuur en Bos begin 2017 bracht deze droom plots dichterbij.

Intussen werd het 3-meter-brede fietspad aangelegd in waterdoorlatend kiezelachtig zand. Het fietspad loopt van Beersgat door de bossen en via het domein van de zusters Franciscanessen tot aan de Bredabaan in Gooreind. Aan het domein van de zusters kan veilig worden aangesloten op de fietspaden van de Bredabaan. 

Vergeet dit prachtige stukje natuur niet tijdens je fietstocht in Wuustwezel. 

(H)oogverblindend Landschap

Cover fiets- en wandelbrochure

(H)oogverblindend Landschap

Cover fiets- en wandelbrochure

Studenten van Thomas More Kempen hebben in samenwerking met Regionaal Landschap de Voorkempen vier uitkijkpunten in onze regio gerealiseerd. Onder de toepasselijke naam ‘(H)oogverblindend Landschap’ zetten de platformen de typische landschappen van de Voorkempen in de kijker.

De polders in Stabroek en Kapellen, het open landbouwlandschap in Kalmthout, het kleinschalige landschap aan de Weerijsbeek in Wuustwezel of de diepe kleiputten in Brecht: het zijn stuk voor stuk unieke landschappen in onze regio. Ze worden met elkaar verbonden door zeven fiets- en wandelroutes, die zijn samengebracht op een nieuwe kaart.

Gratis afhalen

De kaart met de nieuwe fiets- en wandelroutes kan je gratis afhalen in de toeristische kantoren van Brecht, Kalmthout, Kapellen, Stabroek en Wuustwezel. Vier wandellussen en drie fietslussen nemen je mee langs de observatieplatformen. Elke wandel- en fietslus passeert minstens één nieuw uitkijkpunt. In totaal goed voor meer dan 145 km fiets- en wandelplezier! In Wuustwezel leiden de tochten naar de Baileybrug, waar ook het landschapsplatform is gebouwd. Een ideale plek voor een rustpauze. En draai ineens eens aan het wieleke van de luisterpaal, nu je daar toch bent.

Fiets of rolstoelfiets huren?

Fiets of rolstoelfiets huren?

Wil je op verkenning in onze gemeente en heb je geen fiets bij? Bij Fietshandel Saman kan je kwaliteitsfietsen huren. Reserveer ze 24 uur op voorhand via mail (info@saman.be) en ze worden naar de afgesproken locatie gebracht.

Rolstoelfiets

Het lokaal bestuur heeft samen met Handicar vzw een elektrische rolstoel-plateaufiets aangeschaft. Die is niet alleen bedoeld voor mensen die in een rolstoel zitten, maar is ook geschikt voor iemand die niet meer zelfstandig kan fietsen. Zo kunnen rolstoelgebruikers de mooiste plekjes in de gemeente verkennen. 

Hoe boek ik de rolstoelfiets?
Je kan elke werkdag tussen 9 en 12 uur een reservering aanvragen door te bellen of langs te komen in het dienstencentrum. Doe dit minstens 3 werkdagen op voorhand. We bekijken samen of je aanvraag in de planning past en spreken af hoe laat je de fiets kan ophalen en wanneer je deze moet terugbrengen.

Kostprijs en betaling
Er wordt een bijdrage van 5 euro (incl. BTW) gevraagd voor het gebruik van de fiets. Je kan het bedrag voor aanvang van de rit, bij het ontlenen van de fiets, cash (liefst gepast) of via payconiq betalen.

Voor vertrek worden de belangrijkste afspraken herhaald, de werking van de fiets kort toegelicht en de fiets samen gecontroleerd. Je kan vertrekken na ondertekening van de overeenkomst en betaling van het ontleengeld.

De grens over? 

Ken je elk hoekje van Wuustwezel en wil je wel eens andere oorden verkennen? Misschien vind je hier wat je zoekt. 

LF - routes

LF staat voor 'Lange (-afstand) Fietsroutes' of ook 'Landelijke Fietsroutes'. Het zijn routes in lijn die diverse regio's en zelfs landen doorkruisen.

Voor de trajecten wordt altijd gezocht naar veilige fietswegen uit de buurt van drukke verkeersassen. LF-routes vormen de perfecte basis voor het plannen van meerdaagse trektochten of fietsvakanties. Je kan naar eigen voorkeur een traject uitstippelen langsheen verschillende routes. Of je kunt er ook voor kiezen één afzonderlijke LF-route te volgen van begin- tot eindpunt, zelfs over de grenzen heen.

Zo ontdek je op een sportieve manier heel wat verrassende plekjes in binnen- en buitenland.

Noord Amsterdams Peil

Noord Amsterdams Peil

Wist je dat je vanuit Loenhout helemaal bewegwijzerd naar Groningen kan fietsen? Zodra de route Nederland induikt, volgt ze zo getrouw mogelijk de kustroute die zou ontstaan wanneer alle dijken en duinen wegvallen. ‘Beachresort Breda’, 'Amersfoort aan zee' en ‘terpstranden’ in Groningen zouden dan werkelijkheid worden. Met deze wetenschap zul je de tocht niet alleen op een hele bijzondere manier beleven, maar ervaar je ook hoe afwisselend die denkbeeldige kust is. Af en toe duikt de route de zee in, met name in Flevoland, of klimt ze juist de hoogte in, zoals bij de Havelterberg en de Utrechtse Heuvelrug.

Klik hier voor meer info over de NAP-route, ook LF 9 genoemd. 

De Grensroute

De Grensroute

De Grensroute

De Grensroute slingert zich langs de Belgisch-Nederlandse grens tussen het Drielandenpunt in Vaals en de Noordzee bij Cadzand. Je volgt daarbij het traject van de Dodendraad, een elektrische grensversperring uit de Eerste Wereldoorlog om te verhinderen dat smokkelaars, spionnen, deserteurs of frontvrijwilligers vanuit België het neutrale Nederland zouden bereiken.

De Grensroute is tevens de eerste langeafstandsfietsroute uitgestippeld via knooppunten en voor fietsers van ieder niveau. De totale route bedraagt 540 kilometer en neemt je mee langs 26 reconstructies, monumenten en verhalen van de Dodendraad. Vanuit de heuvels bij Vaals tot aan het Zwin bij Cadzand, of omgekeerd. Een fietsavontuur over autoluwe landsweggetjes en vrij liggende fietspaden. Zeven tot tien dagen trappen door een afwisselend landschap van heuvels, rivieren, moerasgebieden, bossen en heide, door bijzondere grensdorpen en langs de wereldsteden Maastricht en Antwerpen. Een langeafstandsfietsroute via knooppunten voor fietsers van ieder niveau. Laat je verrassen door wat in eigen land nog te ontdekken valt!

Naar de website van de Grensroute

Van knooppunt naar knooppunt

Het fietsen van knooppunt naar knooppunt is overgewaaid vanuit Limburg en is bij ons ook heel populair.

Elke 3 jaar krijgt het gehele fietsknooppuntennetwerk van provincie Antwerpen een update. Er komen knooppunten bij, andere worden verlegd en er wordt een nieuwe kaart gedrukt.

Met de kaart 'Fietsnetwerk Kempen' fiets je van Etten-Leur naar Bonheiden en van Linkeroever naar Retie. Wil je nog verder weg? Dan beschikken we over de aansluitende knooppuntenkaarten, ook over de grens! 

Elke kaart kost € 9,95 en is verkrijgbaar bij de Dienst Toerisme. De laatste update dateert van 2020.