Personenalarmsysteem

Wanneer je ouder wordt, kan het zijn dat je gemakkelijker valt en moeilijker recht geraakt of dat je in een noodsituatie geraakt. Het is dan belangrijk dat je iemand kan verwittigen, ook als je niet bij een telefoon geraakt.

Via een personenalarmsysteem kan je steeds, 24 uur per dag en 7 dagen op 7, contact maken met een meldcentrale die dan voor jou familieleden, buren of andere hulpverleners kan verwittigen.

Het alarmsysteem bestaat uit een zendertje dat je als een knop om de hals kan dragen of in een armbandje verwerkt kan zitten. Je hebt ook een vaste lijn nodig en in de buurt daarvan een stopcontact.

Waarvoor dient het?

Waarvoor dient het?

Het personenalarmsysteem zorgt ervoor dat je langer alleen thuis kan blijven wonen. Met één druk op de knop waarschuw je iemand als je ziek wordt of valt. Weten dat er dag en nacht hulp bereikbaar is, geeft je een veilig gevoel.

Hoe werkt het?

Hoe werkt het?

Als je hulp nodig hebt, druk je op de knop en kom je terecht bij iemand van de alarmcentrale. De medewerkers van de alarmcentrale, vragen of alles in orde is. Indien nodig komt er iemand bij je thuis om je zo snel mogelijk te helpen. De alarmcentrale is 24 uur per dag en 7 dagen per week bemand.

Waar vraag ik het aan?

Waar vraag ik het aan?

Je kan het personenalarm aanvragen via je ziekenfonds. Wanneer je dringend een alarmtoestel nodig hebt, kan je bij dienstencentrum Ter Wezel een tijdelijk toestel aanvragen om de wachttijd bij je ziekenfonds te overbruggen.

Kan ik een financiële tegemoetkoming krijgen?

Kan ik een financiële tegemoetkoming krijgen?

In sommige gevallen kan je een deel van de aansluitingskosten en de maandelijkse vergoeding terugkrijgen. Het gemeentebestuur keurde hiervoor een reglement goed op 2 december 2019. Voor meer informatie over financiële tegemoetkoming kan je terecht bij de dienst financiën.

Hoeveel bedraagt de toelage?

Hoeveel bedraagt de toelage?

De toelage bedraagt 50% van de kosten (plaatsing, huur, abonnement) met een maximum van € 125 per jaar. De toelage kan toegekend worden aan personen met een verhoogde tegemoetkoming die een personenalarmsysteem huren via een erkend ziekenfonds.

Aan welke voorwaarde moet ik voldoen om de toelage aan te vragen?

Aan welke voorwaarde moet ik voldoen om de toelage aan te vragen?

Je moet aan volgende voorwaarden voldoen:

  • jaarlijks een klever van het ziekenfonds binnenbrengen, waaruit blijkt dat je een verhoogde tegemoetkoming hebt
  • bij de eerste aanvraag een kopie van de huurovereenkomst met de mutualiteit voegen
  • bij de eerste aanvraag een betaalbewijs van de plaatsingskosten
  • jaarlijks een betaalbewijs van de huur en abonnementsgeld van een personenalarmsysteem aangesloten op een alarmcentrale van een ziekenfonds