Werkzaamheden in de Dorpsstraat

Op 18 maart begint Fluvius met werkzaamheden in de Dorpsstraat. De werken duren ongeveer drie maanden en zijn opgedeeld in vier fases om de verkeershinder te spreiden en te beperken. Het doorgaand verkeer wordt omgeleid.

Deze werkzaamheden vormen de voorbereiding van de rioleringswerken, die in 2025 gepland zijn. Op deze pagina geven we meer informatie over het hele project.

De info op deze pagina wordt regelmatig bijgewerkt om actuele info te delen over de vorderingen van de werkzaamheden. Als je toch nog vragen of opmerking hebt, kan je hiervoor mailen naar dorpsstraat@wuustwezel.be.

De fases en bijkomende hinder

Eerste fase: 18 maart - half april

Eerste fase: 18 maart - half april

In de eerste fase wordt de Dorpsstraat aangepakt vanaf de Kampweg tot aan het oude gemeentehuis in de Kloosterstraat en het CM-kantoor in Achter d’Hoven. De huizen op dit gedeelte krijgen allemaal een nieuwe aansluiting van elektriciteit, gas, water en telefonie. Dat is nodig voordat er volgend jaar een gescheiden riolering kan worden aangelegd.

Deze werken duren naar verwachting tot half april. Tot aan het paasweekend wordt gewerkt aan de straatkant tegen Achter d'Hoven (fase 1a en 1b), vanaf 2 april wordt gewerkt aan de straatkant van de kerk (fase 1c). Hiervoor worden de bovengenoemde straten deels afgesloten.

Verkeershinder en omleidingen tijdens deze fase

  • Het verkeer vanuit Brecht en Kampweg kan vanaf de Kleine Beek in één richting tot aan de Bredabaan rijden via de Dorpsstraat. (oranje pijlen)
  • In de richting van Brecht moet het autoverkeer omrijden via Loenhout of Gooreind en Maria-ter-Heide. (paarse pijlen)
  • Biest wordt enkelrichting gemaakt richting bib. (turquoise pijlen)
  • Alleen tussen Biest en Gasthuisdreef is de Dorpsstraat dubbelrichting. Parking bib is steeds toegankelijk. (rode pijlen)
  • Vanuit Kloosterstraat en Achter d'Hoven kun je in deze fase de Dorpsstraat bereiken. (oranje pijlen) 
  • Fietsers kunnen in de Dorpsstraat meerijden met het autoverkeer en in de andere richting lokale doorsteekjes benutten. Zij kunnen ook gebruik maken van de fietsverbinding Ginhoven - Hofakker - Achterbrug. (magenta pijlen)
  • Enkel voor lokaal verkeer stellen we de Gasthuisdreef open vanuit de Dorpsstraat, in één richting (groene pijlen). Dit om de bewoners van de wijk Achterbrug en Kampweg tegemoet te komen. Zo kunnen zij bijv. vanuit de Bredabaan via Biest, Gasthuisdreef en Korte Gasthuisdreef richting Kampweg en dus thuis geraken. 
  • Gasthuisdreef - Korte Gasthuisdreef is tijdelijk een fietszone (fietsstraat), ook voor speedpedelecs. Opgelet, want fietsers mogen er in de beide richtingen op de rijbaan rijden. Er geldt een snelheidsbeperking van 30 km/u en een gewichtsbeperking van 3,5 ton. Deze lokale en trage omleiding zal doorlopend streng geëvalueerd worden in functie van de veiligheid.
     
  • De begraafplaats in de Dorpsstraat blijft bereikbaar, maar wanneer er gewerkt wordt aan de straatkant van de kerk (na het paasweekend), kan je er niet meer parkeren. Dan kan je best parkeren op Achter d'Hoven. Te voet is de begraafplaats ook bereikbaar langs de achterzijde via de Gasthuisdreef.
  • Achter d'Hoven kun je met de auto steeds verlaten via het uiteinde aan café De Bijl, via Hagelkruis (behalve tijdens de schoolstraat) en via Boomgaard. Je kunt het plein oprijden via Hagelkruis (behalve tijdens de schoolstraat) en via Boomgaard, waar tijdelijk de paaltjes worden weggehaald. Tot aan het paasweekend kan je vanuit de Dorpsstraat niet in Achter d'Hoven. 
  • Het verkeer vanuit Akkerstraat kan via Gildenlaan - Kloosterstraat en de lokale omleiding richting Kampweg en Brecht rijden.

Wat verandert er vanaf 2 april (fase 1c)?
Na het paasweekend, vanaf dinsdag 2 april, wordt er gewerkt aan de straatkant van de kerk. De verbindingen tussen Dorpsstraat en Achter d'Hoven en tussen Dorpsstraat en Kloosterstraat (vanaf 3 april) zijn dan weer vrij in twee richtingen voor automobilisten en fietsers. Vanaf dan kun je ook vanuit de Dorpsstraat weer de Akkerstraat in rijden. (zie grijze pijlen op onderstaande plannetje voor fase 1c)

Handelaars bereikbaar
De winkels en ondernemingen in de Dorpsstraat en op Achter d'Hoven blijven tijdens deze fase bereikbaar. De parking aan de bibliotheek is in deze fase steeds bereikbaar via Biest - Dorpsstraat en via Kampweg - Dorpsstraat. Ook op Achter d'Hoven kun je parkeren. Op het plein worden tijdelijk 18 extra parkeerplaatsen voorzien voor kort parkeren, aan het buurtplekje voor LDC Ter Wezel. Wij vragen om de (private) parkings van de handelaars in de omgeving vrij te houden voor hun klanten.

Omleiding buslijn 436
Voor reizigers met het openbaar vervoer blijft station Noorderkempen bereikbaar met een omweg. Tot 18 juni rijdt buslijn 436 vanaf halte Stella Matutina via Loenhout naar het station. Dit betekent dat enkele haltes tijdelijk niet bediend worden. Check dus zeker je reisplanner!

Onderaan deze pagina vind je een plannetje dat je kan uitvergroten.

Nutswerken Dorpsstraat 2024 - fase 1a & 1b

Nutswerken Dorpsstraat 2024 - fase 1c

 

Tweede fase: half april - eind mei

Tweede fase: half april - eind mei

De tweede fase is gepland van 22 april tot eind mei (data onder voorbehoud). In deze periode wordt de Dorpsstraat aangepakt vanaf de kruising met Achter d’Hoven aan café De Bijl tot aan Biest.

Verkeershinder tijdens de tweede fase

  • Tijdens deze fase is de Dorpsstraat enkelrichting vanaf café de Bijl tot aan de Bredabaan. (oranje pijlen)
  • Biest blijft enkelrichting richting bibliotheek. (turquoise pijlen)
  • Gasthuisdreef is geen lokale omleiding en fietszone meer. De paaltjes worden teruggeplaatst.
  • Parking bib is eerst nog toegankelijk (maar niet vanuit Biest, want je kan niet rechtsaf in de Dorpsstraat). 
  • Parking bib is niet meer toegankelijk wanneer er gewerkt wordt aan de straatkant van de bib.
  • Het verkeer kan vanuit Akkerstraat via Gildenlaan, Kloosterstraat en Dorpsstraat richting Kampweg en Brecht rijden.
  • Het doorgaand verkeer richting Brecht moet nog steeds omrijden via Loenhout of Gooreind.
  • De omleiding van buslijn 436 tijdens fase 1 blijft van kracht.

Fase 2 wordt opgesplitst in twee delen: eerst (fase 2a) wordt aan de straatkant van Achter d'Hoven gewerkt in de periode 22 april - 13 mei. Daarna (fase 2b) aan de kant van de bibliotheek, in de periode 14 mei - eind mei (data onder voorbehoud)

In fase 2a is de Dorpsstraat niet toegankelijk via Achter d'Hoven aan café De Bijl. Andersom kan het wel, je kan dus met de wagen Achter d'Hoven oprijden via de Dorpsstraat, aan café De Bijl. In fase 2b is er wel weer een verbinding tussen Achter d'Hoven en Dorpsstraat in beide richtingen.

Handelaars bereikbaar
Ook tijdens deze fase blijven de handelaars in de Dorpsstraat en op het Achter d'Hovenplein bereikbaar. De parking aan de bibliotheek is in fase 2b niet bereikbaar, maar je kunt steeds parkeren op Achter d'Hoven, waar extra parkeerplaatse zijn voorzien. Wij vragen om de (private) parkings van de handelaars in de omgeving vrij te houden voor hun klanten.

Nutswerken dorpsstraat 2024 - fase 2A

Nutswerken Dorpsstraat 2024 fase 2B

Derde fase: juni

Derde fase: juni

De derde fase gaat van start eind mei of begin juni (richtdata worden nog aangevuld). In deze fase wordt er gewerkt in het gedeelte vanaf Biest tot aan de Bredabaan.

Fase 3 wordt opgesplitst in fase 3a en fase 3b en duurt in totaal ongeveer een tweetal weken, op voorwaarde dat de vooropgestelde planning kan worden aangehouden. In fase 3a wordt gewerkt aan de straatkant met de onpare huisnummers, daarna wordt in fase 3b gewerkt aan de straatkant met de pare huisnummers.

De aannemer zorgt ervoor dat bewoners steeds te voet en met de fiets tot bij hun woning geraken via doorsteken en/of loopbruggen of rijplaten. Tijdens de werkuren zal het niet altijd mogelijk zijn voor bewoners om met de wagen hun woning te bereiken (garage, oprit). Buiten de werkuren zal de aannemer proberen om maximaal toegang te verlenen tot garages en opritten, in de mate van het mogelijke.

Verkeershinder tijdens deze fase

  • In deze fase is de Dorpsstraat enkelrichting vanaf Biest tot de Bredabaan.
  • Biest zelf blijft enkelrichting richting bibliotheek.
  • Tussen de bib en de kerk (en verder richting Brecht) is de Dorpsstraat weer toegankelijk in beide richtingen.
  • De omleiding van buslijn 436 zoals in de vorige fases blijft van kracht.

Handelaars bereikbaar
Ook tijdens deze fase blijven de handelaars in de Dorpsstraat en op het Achter d'Hovenplein bereikbaar. Parkeren kun je aan de bibliotheek of op het Achter d'Hoven. Voor de winkels die zich bevinden in de werfzone worden er telkens drie parkeerplaatsen voorzien voor kort parkeren (30 minuten). Die plaatsen zullen zich in de nabijheid van de zaak bevinden in de Dorpsstraat, als dit mogelijk is i.v.m. de minimumbreedte van de rijbaan. Dit wordt verder bekeken bij de start van fase 3.

Nutswerken Dorpsstraat 2024 - fase 3a & 3b

Vierde fase: juni

Vierde fase: juni

In de vierde en laatste fase van de werkzaamheden (richtdata worden nog aangevuld) wordt het Achter d'Hoven plein aangepakt.

Verkeershinder tijdens deze fase

  • De wijk Achter d'Hoven is bereikbaar via het Hagelkruis.
  • De Dorpsstraat en Biest zijn tijdens deze werken weer volledig open in beide richtingen.
  • De omleiding van buslijn 436 blijft van kracht.

Aansluitingen

Na deze werken worden er nog huisaansluitingen aangelegd. Dat gebeurt zoveel mogelijk op de parkeervakken en niet op de rijbaan. Als dat niet mogelijk is worden er plaatselijk lichten geplaatst voor beurtelings verkeer.

Waarom deze werken?

Deze nutswerken vormen de voorbereiding op de rioleringswerken, die volgens de huidige planning in januari 2025 van start gaan en tot mei 2026 duren. Tijdens die werkzaamheden wordt er een gescheiden riolering aangelegd in de Dorpsstraat.

Daarna wordt de straat helemaal opnieuw aangelegd, waarbij de klinkers worden vervangen door asfalt. Verder wordt de bushalte verbeterd en komt daar een fietsenstalling. In Achter d’Hoven komen er extra groenvakken.

Deze werken zijn in de huidige planning opgedeeld in drie fases van telkens ongeveer zes maanden.

Voorbereidende nutswerken

Voorbereidende nutswerken

De werkzaamheden die nu plaats vinden tussen maart en juni zijn de voorbereidende 'nutswerken' van de eigenlijke rioleringswerken die in 2025 zijn gepland. Die nutswerken van de verschillende nutsmaatschappijen (Pidpa, Fluvius, Telenet, Proximus...) zijn gebruikelijk in de aanloop naar rioleringswerken.

Om te vermijden dat de verschillende nutsmaatschappijen naast elkaar heen gaan werken, is er één nutsmaatschappij die de coördinatie op zich neemt (pilootschap). Voor dit dossier is dat Fluvius. Het is dan ook de aannemer van Fluvius die hier alle werken uitvoert voor alle nutsmaatschappijen.

Wat houden deze nutswerken in?
Na de opmaak van de ontwerpplannen voor de aanleg van de nieuwe riolering, wordt er nagekeken of er geen conflicten zijn met bestaande kabels en leidingen. Als er bijvoorbeeld een leiding dwars de baan oversteekt op dezelfde diepte als de ontworpen riolering, dan kan die riolering niet aangelegd worden. Tenzij er eerst aanpassingswerken gebeuren aan die bestaande leidingen.

Verder is het zo dat je niet zomaar eender wanneer even de Dorpsstraat ‘open legt’. Wanneer dat toch moet gebeuren, is het best logisch dat je van die gelegenheid gebruik maakt om oude kabels en leidingen te vervangen zodat ze weer een tijd tegen een stootje kunnen.

Soms kijkt men ook naar milieu- en gezondheidsaspecten. Zo worden oude leidingen in vezelcement of asbestcement uit de grond gehaald en vervangen door duurzamere en minder breukgevoelige leidingen in kunststof (PE, PVC). Bij telecommunicatie is het dan weer zo dat men meer performante (krachtigere, snellere) leidingen gaat aanleggen.

Vandaar dus dat voorafgaande aan de eigenlijke rioleringswerken eerst de nutsmaatschappijen onder de grond willen kijken en waar nodig aanpassingen doen. 

Gescheiden riolering

Gescheiden riolering

Momenteel ligt er een gemengde riolering in de Dorpsstraat, waarbij zowel het afvalwater en het regenwater door dezelfde buizen wordt afgevoerd.

De werken zijn bedoeld om een gescheiden riolering aan te leggen, waarbij het afvalwater naar de zuiveringsinstallatie gaat en het regenwater ter plaatse in de grond kan dringen. Zo kan de grondwaterstand worden aangevuld en ontstaan er minder problemen met de afvoer van neerslag na intense regenbuien.

Afkoppeling van regenwaterafvoer

Afkoppeling van regenwaterafvoer

De bewoners van de Dorpsstraat moeten ervoor zorgen dat de regenpijpen van hun huis zo veel mogelijk worden afgekoppeld van het afvalwater. Het is echter niet verplicht om nieuwe leidingen door het gebouw aan te leggen. Afhankelijk van het soort gebouw, wordt het regenwater helemaal of gedeeltelijk afgekoppeld.

Mensen met een open of halfopen bebouwing moeten alle daken en verharding rondom de woning volledig aansluiten op de regenwaterafvoer. De enige uitzondering hierop is een dakvlak dat volledig is ingesloten.

Huizen met een gesloten bebouwing moeten alleen het dak aan de straatkant aansluiten op de regenwaterafvoer. Het is niet verplicht om nieuwe leidingen door het gebouw aan te leggen.

Hulp en premie

Hulp en premie

De bewoners krijgen hulp van een deskundige van Pidpa om de aansluiting in orde te brengen. Je kan daarbij helpen door de bouwplannen onder het stof vandaan te halen en te kijken waar de huidige afvoeren zitten. Ook de oppervlakte van het dak en het terras zijn relevant.

Na de uitvoering van de afkoppelingswerken door de eigenaar, moet de nieuwe aansluiting nog gekeurd worden. Als dat binnen de drie maand geregeld wordt, is dit gratis. Je kan ook een premie aanvragen voor de aansluiting. Meer info hierover vind je in de brief, die Pidpa voor de werkzaamheden zal versturen.

Overzichtskaarten