Arthur Boelstraat
Ferdinandus Dionisius Arthur Boel werd geboren te Ravels op 20 april 1871.Hij kwam op 15 juli 1910 van Antwerpen naar Gooreind en vervoegde de Rijkswacht aldaar. Hij stierf als verzetsheld op 3 september 1917.
De gendarmerie was gevestigd langs de Bredabaan, een gebouw dat nog steeds bestaat, en waar de gendarmen ook logeerden. Na zijn overplaatsing naar Oostende in januari van 1914 en een tussenstop in Mortsel, komt hij in augustus van hetzelfde jaar terug naar Gooreind als wachtmeester op rust. Hij logeerde in caféhotel “Op den Hoek” bij de familie Hendrik De Hondt op de hoek van de Bredabaan en de A. Boelstraat.
Zodra België door de Duitsers werd bezet ging hij als oud-rijkswachter in het verzet. Zo liet hij acht kisten met opgevorderde wapens in Gooreind verdwijnen en sloot hij zich aan bij de verzetsgroep “Ambulants Gendarmes”. Hij was actief door het verzamelen van informatie over de bezetter, spionage, brievensmokkel en wierf ook jongemannen aan voor het Belgische Leger. Met zijn broer Denis Boel (een politieofficier) en Edmond Mariën (politieagent in Antwerpen) trok hij doorheen het land om informatie over de bezetter te verzamelen en over de grens te brengen. Zij werden in januari 1917 verraden en belandden in de Antwerpse gevangenis van de Begijnenstraat. Boel werd voortdurend ondervraagd en gemarteld om inlichtingen over het verzet los te krijgen, maar hij zweeg als een graf.
Tenslotte werd hij tot de doodstraf veroordeeld evenals Mariën terwijl zijn broer levenslange opsluiting kreeg. Samen met Mariën werd Arthur Boel op 3 september 1917 om 14 uur door een vuurpeloton terechtgesteld in fort V te Edegem. Op 10 maart 1919 werden alle geëxecuteerden (16) van het fort van Edegem opgegraven. De week nadien werd op 17 maart een plechtige eredienst opgedragen voor 23 gefusilleerden in de Antwerpse kathedraal en nadien werden de lijkkisten onder een indrukwekkende belangstelling in stoet naar het Schoonselhof gevoerd waar zij werden herbegraven.
In 1920 plaatste de gemeente een marmeren gedenkplaat in de gevel van caféhotel “Op den Hoek” ter ere van de verzetsheld en hernoemde de Kreolienstraat in Arthur Boelstraat. De Duitsers verwijderden echter deze gedenksteen tijdens de bezetting van 1940-1944.
Meer informatie over dit thema kunt u lezen in het boek “Wuustwezel in de Eerste Wereldoorlog” door Guido Van Wassenhove – Uitgave van de Heemkundige Kring Wesalia II Wuustwezel (2013)