Kapel Westdoorn (luisterpaal)

De Sint-Willibrorduskapel van Westdoorn

Hier zijn we op Westdoorn, één van de oudste dorpskernen uit de Noorderkempen. De naam Westdoorn zou grensboom ten westen van een Frankisch dorp betekenen. Het lag op de oude weg tussen Antwerpen en Breda.

In Westdoorn en op de Kruisweg rustten voerlieden, de bestuurders van de postkoets, soldaten en reizigers uit. In Westdoorn vond je daarom eeuwenlang een wagenmaker, een smid, kolenbranders, turfstekers en een herberg.

Apostel van de Lage Landen

We staan bij de Sint-Willibrorduskapel. Deze kapel dateert van 1613. Ze werd dan opgericht nadat plunderende krijgsbenden haar rond 1590 helemaal verwoestten.

De kapel is toegewijd aan Sint-Willibrordus, zo genoemd door de volgelingen van deze geloofsprediker. Willibrordus was aartsbisschop, stierf in de achtste eeuw in Echternach en wordt de apostel van de Lage Landen genoemd.

Ligt hier een ridder begraven?

Volgens de volksoverlevering lag hier een ridder begraven. Werden die beweringen in 1967 bevestigd? Bij vernieuwingswerken werd toen midden in de kapel een graf gevonden van een jonge man met een haast volledig gebit en gave tanden. Bij dit geraamte lagen spinsteentjes in keramiek.

Een wetenschappelijk onderzoek aan de universiteit van Leuven wees uit dat deze man tussen 1555 en 1655 is overleden. Tot hiertoe werd de identiteit van de man nog niet achterhaald. Sinds 1979 wordt zijn gebeente bewaard in een glazen kist in de kapel. Zijn dit de overblijfselen van de ridder van Westdoorn?

Lees ook eens het spannende stripverhaal van de Rode Ridder De sluier van Wuustwezel. Dat verhaal speelt zich in en rond de kapel. Karel Augustijns, die zich jaren inzette voor de bescherming van dit prachtige erfgoed, speelt een hoofdrol in dat verhaal.

Een bedevaartsoord

Deze plaats is ook een vroeger bedevaartsoord. Jaarlijks was er een begankenis naar de kapel van Westdoorn op 1 mei en 7 november. Gevonden ex-voto’s, als dank voor genezing van zieke en zwakke kinderen, bewijzen dat deze bedevaart in de Kempen goed gekend was.

Nu organiseren de parochie Sterbos en de Sint-Willibrordusvrienden nog jaarlijks een kinderzegening in de kapel op 1 mei. De moeite om het eens bij te komen wonen. Je stapt zo in een stukje dorpsgeschiedenis.

In maart 2010 is begonnen met de restauratie van deze zeventiende eeuwse kapel. Eerst werden het torentje en de voorgevel aangepakt. In 2022 werd de restauratie voltooid. Geniet van dit prachtige erfgoed.