Verdere uitbreiding tijdelijk onttrekkingsverbod
Het blijft droog in de provincie Antwerpen en de laatste dagen is het ook uitzonderlijk warm. Daarom breidt de gouverneur van de provincie Antwerpen het tijdelijk onttrekkingsverbod voor onbevaarbare waterlopen vanaf 2 juli verder uit. Voor Wuustwezel wijzigt er niets. Het volledige grondgebied valt onder dit verbod.
Zolang het verbod van kracht is, mag er geen water worden onttrokken uit onbevaarbare waterlopen en publieke grachten in de betrokken stroomgebieden.
Waarom dit verbod?
De lente van 2025 was uitzonderlijk droog. In het westen van de provincie viel tussen maart en mei slechts 52 mm neerslag. In het oosten was dit ongeveer 70 mm. Hoewel de regen van begin juni tijdelijk wat verlichting bracht, bleef een structureel herstel uit. De komende weken worden opnieuw droog en zeer warm voorspeld. Hierdoor zullen de waterpeilen en debieten snel verder dalen.
Lage waterstanden vormen een ernstige bedreiging voor fauna en flora, zowel in als rond de waterlopen. Wanneer een waterloop droogvalt, leidt dit tot onmiddellijke schade aan watergebonden soorten. Ook bij lage debieten stijgt de watertemperatuur, daalt het zuurstofgehalte en neemt de schuilmogelijkheid voor dieren af.
Om de ecologische balans van de waterlopen te beschermen, is een onttrekkingsverbod noodzakelijk. De waterloopbeheerders blijven de situatie nauw opvolgen. Het verbod blijft van kracht zolang de droogte aanhoudt.
Waar geldt het verbod?
Sinds 9 mei 2025 geldt in de provincie Antwerpen een eerste tijdelijk onttrekkingsverbod, dat op 23 mei werd uitgebreid naar de stroomgebieden in het oosten en noorden van de provincie. Vanaf 19 juni breidt het tijdelijk onttrekkingsverbod verder uit naar het westen voor de kleine waterlopen in de stroomgebieden van de Schijn, Nete, Rupel, Dijle en Benedenschelde. Vanaf 2 juli wordt er voor de waterlopen Barebeek en Vrouwvliet 1e categorie bijkomend een onttrekkingsverbod ingesteld.
Bekijk de interactieve kaart op deze website: https://www.provincieantwerpen.be/aanbod/dlm/dienst-integraal-waterbele….
Wat betekent het onttrekkingsverbod?
Concreet betekent dit dat er geen water mag worden opgepompt uit de betrokken onbevaarbare waterlopen en publieke grachten. Uitzonderingen gelden enkel voor hulpdiensten in noodgevallen, in bepaalde gevallen het drenken van vee dat in de weide staat en voor het aanmaken van gewasbeschermingsmiddelen, mits de voorwaarden van het gouverneursbesluit worden gerespecteerd.
Het verbod geldt niet voor bevaarbare waterlopen. Onttrekkers daar dienen zich wel te houden aan de richtlijnen van De Vlaamse Waterweg.
Alternatieve waterbronnen
Wie toch water nodig heeft, kan gebruikmaken van alternatieven: Mobiele captatie langs kanalen, gratis spoelwater via Pidpa (beschikbaar aan hun productiecentra) of hergebruik van bemalingswater voor specifieke toepassingen. Let er steeds op dat je de geldende wetgeving en regels voor alternatieve waterbronnen naleeft.
Spaarzaam met water
Het is altijd belangrijk om spaarzaam om te gaan met ons kostbaar water en om niet-essentiële toepassingen te vermijden. De huidige drinkwatervoorraden en de toestand van het watersysteem vereisen op dit moment nog geen maatregelen ter beperking van het leidingwaterverbruik.
Neem voor meer informatie een kijkje op deze website: https://www.provincieantwerpen.be/aanbod/dlm/dienst-integraal-waterbeleid/droogte/onttrekkingsverbod.html#actueel
Bijlage | Grootte |
---|---|
715.1 KB | |
396.5 KB |