Vleermuiskasten in de strijd tegen de eikenprocessierups
De eikenprocessierups zorgt elke zomer opnieuw voor overlast. De brandharen van deze rups kunnen jeuk, huidirritatie en ademhalingsproblemen veroorzaken. Het lokaal bestuur Wuustwezel kiest voor een ecologische aanpak, waarbij de natuur zelf meehelpt in de bestrijding.
100 nieuwe vleermuiskasten
Op woensdag 2 juli plaatste de groendienst 100 vleermuiskasten langs verschillende wegen met veel eiken, zoals de Brechtseweg, Sint-Lenaartseweg, Steenoven en Witgoorsebaan. Leuk weetje: de houten kasten werden gemaakt door leerlingen van BuSO Berkenbeek.
Vleermuizen spelen vooral een rol in de bestrijding van de nachtvlinders van de eikenprocessierups. De rupsen ontwikkelen zich in het voorjaar (vanaf april), gaan daarna verpoppen en vliegen in de zomermaanden (juli en augustus) uit als nachtvlinders.
Die nachtvlinders leggen vervolgens de eitjes voor het volgende jaar. Door in te grijpen in deze cyclus kunnen we de populatie van het volgende seizoen beperken.
Door vleermuizen meer schuilplaatsen te geven, versterken we hun rol in het onderbreken van de levenscyclus van de rups. Zo zetten we in op preventie, in plaats van enkel op bestrijding achteraf.
Een pakket aan maatregelen
De vleermuiskasten zijn een extra stap in een bredere ecologische aanpak. Wuustwezel gebruikt al meer dan tien jaar geen chemische bestrijdingsmiddelen (biociden). In plaats daarvan zetten we in op enkele natuurgerichte maatregelen.
Nestkastjes voor mezen
Mezen eten jonge rupsen, nog vóór die hun brandharen ontwikkelen. Daarom plaatste de gemeentelijke groendienst eerder al 300 nestkastjes, vooral op plaatsen met veel eiken. Tijdens controles bleek dat 85% bewoond was. Jonge mezen eten soms tot wel 900 rupsen per dag.
Houtwallen en kleine bosjes
Tussen eikenbomen werden houtwallen en bosjes aangelegd. Deze bieden schuil- en nestgelegenheid voor vogels, kevers, reptielen en andere nuttige insecten die rupsen eten.
Ecologisch maaibeheer
De groendienst gebruikt sinds enkele jaren een ecomaaier, die horizontaal maait en de biodiversiteit in de bermen respecteert. Zo blijven meer insecten en kleine dieren gespaard.
Oude nesten laten hangen
Waar mogelijk en veilig, laten we oude nesten hangen. Hier ontwikkelen zich natuurlijke vijanden zoals sluipvliegen en kevers, die hun eitjes leggen in de rupsen en zo de cyclus doorbreken.
Wegzuigen bij hoge plaagdruk
Wanneer de overlast te groot wordt, grijpt de groendienst snel in en worden nesten professioneel weggezogen. Dit voorkomt verdere verspreiding.
Biodiversiteit als sleutel
Diversiteit is essentieel. Door variatie in aanplantingen (dus niet enkel eiken), het creëren van kleine bosjes langs wegen, een doordacht maaibeheer en gerichte ingrepen bevorderen we een robuuster ecosysteem. Niet de eikenprocessierups is de boosdoener, maar de manier waarop de omgeving is ingericht.
Het lokaal bestuur kiest dan ook voor een ecologische aanpak en samenwerking met de natuur in de strijd tegen de eikenprocessierups. Zo bouwen we aan een sterker ecosysteem, waarin overlast door de eikenprocessierups op termijn afneemt.