Wolven in de Noorderkempen

Wolven zijn in de Noorderkempen terug van (nooit echt) weggeweest. Wolvin Emma heeft zich gevestigd in de ruime regio rond Wuustwezel en kreeg intussen gezelschap van een mannetje. 

Wolven geven de voorkeur aan wilde prooien, denk aan reeën. Maar onbeschermd vee zoals geiten en schapen kunnen hen ook bekoren. Zeker in het najaar, als er welpen zijn, is de kans groter dat ze onbeschermd vee zullen aanvallen in de nabijheid van het nest.

Preventieve maatregelen

Samen met de omliggende gemeenten is Wuustwezel sinds 2022 erkend als risicogebied voor wolven. Veehouders in onze regio kunnen daardoor beroep doen op ondersteuning voor de bescherming van hun dieren. Structurele, preventieve maatregelen zoals wolfwerende omheiningen worden aangeraden in een risicozone.

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) roept veehouders dan ook op om weides af te bakenen met wolfwerende omheiningen om hun dieren te beschermen. Zowel voor professionele als voor particuliere eigenaars is er financiële en technische ondersteuning beschikbaar.

Gedetailleerde informatie over schade en preventie, subsidies en ondersteuning kan je terugvinden op de website van het ANB. Het Wolf Fencing Team ondersteunt verder alle vragen van veehouders met betrekking tot wolfwerende omheiningen en komt ook ter plaatse. Deze service is gratis.

Subsidies

Voor het plaatsen van een preventieve, wolfwerende omheining kan je subsidies krijgen. Bijna het volledige bedrag wordt terugbetaald. Je vindt de procedure op de website van Natuur en Bos.

Schade geleden

Heb je toch schade geleden door de wolf? Je dient dit binnen 24u te melden bij Agentschap natuur en Bos via Wild in Zicht. Een specialist zal je contacteren om de schade te komen vaststellen en de oorzaak te onderzoeken. Als hieruit blijkt dat de schade effectief is aangericht door de wolf, dan heb je recht op een schadevergoeding. Ook deze vraag je aan via Wild in Zicht

Iedereen kan een schadevergoeding aanvragen, zowel veehouders als particulieren. Je aanvraag moet wel voldoen aan enkele basisvoorwaarden:

  • De schade werd veroorzaakt door een wolf. Het terreinbezoek van de dienst Natuurinspectie geeft hierover uitsluitsel. (Een schaap kan bv. ook gedood worden door een hond en dan is er geen recht op schadevergoeding door de overheid.)
  • Het dier dat gedood werd door de wolf, moet wettelijk geregistreerd zijn.
  • De schade bedraagt meer dan 50 euro.
  • Ook wie geen preventieve maatregelen heeft genomen, kan (momenteel) nog een schadevergoeding aanvragen. Omdat wolven grote afstanden kunnen afleggen op korte termijn, is er (nog) geen verplichting op preventieve maatregelen. 

De schade wordt geraamd door het Agentschap Landbouw en Visserij en uitbetaald door Agentschap Natuur en Bos. Hier kan wel enkele maanden overeen gaan, want ze bundelen de resultaten.