Clone of Wandelen in Wuustwezel

Wandelnetwerk Kempense HeideSinds het voorjaar 2011 kan je in Wuustwezel  wandelen via het wandelnetwerk Kempense Heide. Een kaart is te koop in de Poort naar het Platteland voor 8 euro. Het systeem is hetzelfde als bij het fietsknooppuntennetwerk. Gewoon op voorhand uw route uitstippelen via de knooppunten en dan onderweg de juiste nummers volgen. Je maakt je wandeling zo groot of zo klein je zelf wil.

Wandelen doorheen het Wuustwezelse platteland.Maar (voorlopig) kan je ook nog een zevental bewegwijzerde wandelingen maken. Een handige wandelbrochure is te koop in de Poort naar het Platteland aan 3 euro.

Deze themawandelingen zullen de komende jaren wel verdwijnen. Je kan de wegbeschrijving voor je GPS nog steeds downloaden via Routeyou.
 

Engels Pad

Engels Pad

Deze wandeling is 9 km en vertrekt aan het Polar Bears monument (kruispunt Kruisweg, Molenstraat, Baan.) Je volgt de rode pijl. De wandeling loopt voornamelijk door het domein van Sterbos en door landbouwgebied.

Tekstbeschrijving
Downloaden via Routeyou

Kochpad

Kochpad

Het Kochpad is een wandeling van 6 km met vertrek aan de St.Jozefkerk te Gooreind. De groene pijl leidt je door het oude goed van Koch.

Tekstbeschrijving
Downloaden via Routeyou

Uilenpad

Uilenpad

Een wandeling van 7,5 km met vertrek aan de Gasthuishoeve. Je volgt de blauwe pijl en wandelt achtereenvolgens door het dorp en het Uilenbos, langs het militair domein en langs het Hof.

Tekstbeschrijving
Downloaden via Routeyou

De Cuyckpad

De Cuyckpad

Deze wandeling werd recent volledig vernieuwd en vertrekt nu aan de kapel van Deureind. Ze is ongeveer 9,5 km lang maar kan uitgebreid worden met een wandeling door het domeinbos De Noordheuvel (+2 km) Bewegwijzering met een groene pijl.

Tekstbeschrijving
Downloaden via Routeyou

Kastelenpad

Kastelenpad

Vertrek kerk Loenhout of Gasthuishoeve (groene pijl, 13 km). Verbindt de dorpen Wuustwezel en Loenhout en loopt langs enkele (niet toegankelijke) kastelen.

Tekstbeschrijving
Downloaden via Routeyou

Grenspad

Grenspad

Vertrek aan de kapel van Braken (bruine pijl, 10 km). Wuustwezel was vroeger een belangrijke grensovergang tussen Belgie en Nederland. Er werd ook heel wat gesmokkeld.

Tekstbeschrijving
Downloaden via Routeyou

Bruynleegtpad

Bruynleegtpad

Vertrek aan BLO - Berkenbeek (Nieuwmoersesteenweg 113). Loopt langs de Maatjes en de romantische Eglantierdreef. Veel weidevogels te zien!

Tekstbeschrijving
Downloaden via Routeyou

Marum

Marum

In oktober 2010 werd een prachtig natuurgebied opengesteld voor wandelaars. Het Marum is het gedeelte van het groot schietveld aan de linkerkant van de baan naar Brecht. Het was meer dan een eeuw afgesloten voor het publiek omdat het als oefenterrein voor de militairen werd gebruikt. Nu heeft het leger het gebied niet meer nodig en kan het prachtige, ongerepte natuurgebied opengesteld worden voor wandelaars.

Zicht op het MarumIn afwachting  van de verkoop van het gebied, heeft ANB (Agentschap Natuur en Bos) er al enkele wandelpaden aangelegd en bewegwijzerd. Er is een gele route die dwars door het gebied loopt, en een rode die de omtrek van het Marum volgt. Omwille van de kwetsbaarheid van het gebied (met vele zeldzame vogels en amfibieën) zijn er wel belangrijke beperkingen voor de wandelaar. In het  binnengebied (gele wandeling) zijn honden altijd verboden, ook aan de lijn en er mag tijdens het broedseizoen van half maart tot half juni niet worden gewandeld. Op de rode wandeling geldt deze beperking niet.

U kan hier een plannetje downloaden.

Wolfsheuvel

Wolfsheuvel



De Wolfsheuvel is een 60 hectare groot wandelbos.
Dit gebied wordt in de volksmond het bos van de Boerenbond genoemd . Dit bos, dat jarenlang afgesloten was, is nu opengesteld voor zachte recreatie. Er is een infobord aangebracht en er zijn wandelpaden uitgestippeld.

ANB (Agentschap Natuur en Bos) gaat hier ook aan ecologisch bosbeheer doen.

De Wolfsheuvel ligt tussen de Maatjes en een immens landbouwgebied. Natuur en landbouw gaan hier harmonisch samen. Dit is een stiltegebied bij uitstek waar de wandelaar aan zijn trekken komt.

Domein van de Franciscanessen.

Domein van de Franciscanessen.


 

Het klooster op het domein van de zusters Franciscanessen werd midden 2010 definitief door de zusters verlaten. Dit parkgebied van 4ha is een unieke verzameling van bomen en planten bijeengebracht in de loop der jaren door de zusters die van hieruit naar vele missieposten in de wereld werden gezonden. Ze brachten allemaal stekjes mee, die de basis vormden voor dit prachtig domein.
Aan de begraafplaats kan je bij de herinneringszuil de historiek van de zusters bekijken.

Domein de Noordheuvel.

Domein de Noordheuvel.

Vertrek parking Noordheuvel (2 km). Dit is geen wandeling van Toerisme Wuustwezel zelf, maar van het Agentschap voor Natuur en Bos. Wij beschikken niet over een plannetje,  de bewegwijzering is met rode paaltjes. Onlangs met fijn zand beter begaanbaar gemaakt. Als uitbreiding van Het de Cuyckpad te wandelen.

Boerenijsje: wandeling met een lekker eindpunt

Boerenijsje: wandeling met een lekker eindpunt

Wat?

Een landelijke wandeling tussen weiden en maïsvelden met een picknickplaats halfweg ! Tip : nadien is het heerlijk vertoeven op het terras of in de zaal bij het Boerenijsje met heerlijk vers ijs, pannenkoek of wafel. Stapschoenen aangeraden. Bij droog weer mogelijk met rolstoel.  Afstand 8 km (90 minuten stappen)

Meer info?

www.boerenijsje.be

Adres
Het Boerenijsje
Sint Lenaartseweg 190 2990 Wuustwezel-Loenhout
tel. 03/313.81.61 - info@boerenijsje.be 

Erfgoedroute Wuustwezel

Erfgoedroute Wuustwezel

Wuustwezel kan niet alleen bogen op haar mooie natuur, de gemeente heeft ook een rijke geschiedenis die zich weerspiegelt in het bewaarde onroerende erfgoed dat verspreid ligt over de verschillende gehuchten. In elk van deze gehuchten kan je een gedeelte van de Wuustwezelse erfgoedroute bewandelen. De volledige route beslaat ongeveer 31 km, start in Wuustwezel-centrum en loodst je langs een 50-tal gebouwen of artefacten in Wuustwezel. Het gaat hier niet alleen over oude gebouwen, maar eerder over getuigenissen uit een rijk verleden. Even stilstaan bij dit verleden doet een mens nadenken over heden en toekomst en is bevorderlijk voor de sociale samenhang in een gemeenschap.