Opgelet: code rood voor brandgevaar
De risicocode voor brandgevaar in onze regio is opgetrokken naar code rood. Dat betekent dat het extreem droog is en dat er acuut brandgevaar heerst in de natuur. De toegang tot natuur- en bosgebieden wordt dan ook ten zeerste afgeraden. Vuur maken is vanzelfsprekend verboden.
Deze waarschuwing geldt voor alle bos- en natuurgebieden van Natuur en Bos in de provincies Antwerpen en Limburg. Ook in gebieden van andere openbare besturen of private eigenaars is de situatie gelijkaardig. Daarom geldt de oproep tot voorzichtigheid voor alle bos- en natuurgebieden, ongeacht wie de eigenaar is.
Tijdens code rood is de transversaal in het Groot Schietveld niet toegankelijk. In het weekend is die eerste transversaal tussen Gooreind en Overbroek normaal toegankelijk voor wandelaars en fietsers, maar de poorten blijven gesloten zolang code oranje of rood van kracht is.
Wat betekent code rood?
Bij code rood geldt een acuut hoog brandgevaar. Concreet betekent dit:
- Het is extreem droog en acuut brandgevaarlijk in de natuur.
- De toegang tot natuur- en bosgebieden wordt afgeraden.
- Vuur maken is verboden.
- Roken in of nabij natuurgebieden is verboden.
- Laat kinderen niet zonder toezicht in de natuur spelen.
- De brandweer is extra waakzaam en rukt bij brand uit met groot materieel.
- Brandtorens worden bemand op basis van risico-inschattingen door terreinbeheerders en hulpdiensten.
- Beheerders van natuurgebieden volgen de situatie nauw op.
- Deze risicocode geldt voor alle natuurtypes, met bijzondere aandacht voor heide, duinen en naaldbossen.
Code rood wordt bepaald aan de hand van gespecialiseerde weermodellen en richt zich specifiek op brandgevoelige natuur zoals heide en naaldbossen. De preventieve maatregelen gelden echter voor alle bos- en natuurgebieden.
Wat te doen bij natuurbrand?
Merk je rook of vuur op in een bos- of natuurgebied? Bel meteen 112. Geef zo duidelijk mogelijk door waar je bent en wat je ziet.
Probeer zelf nooit een brand te blussen. Verlaat de omgeving op een veilige manier en volg steeds de instructies van de hulpdiensten op.
Achtergrondinformatie
De huidige droogte wordt veroorzaakt door een langere periode van weinig neerslag en lage luchtvochtigheid. Open, droge vegetatietypes op zandbodems (zoals heide en duinen) zijn bijzonder gevoelig voor brand. Ook winterdroge vegetatieresten en afgestorven vegetatie, bijvoorbeeld in sparrenbestanden aangetast door schorskevers, verhogen het risico op natuurbrand aanzienlijk.
Door deze omstandigheden is de kans op snelle vuurverspreiding zeer groot. De brandweer en terreinbeheerders nemen daarom extra voorzorgsmaatregelen.
Actuele informatie over het brandgevaar en de geldende risicocodes vind je op de website van het Agentschap voor Natuur en Bos: natuurenbos.be/waarschuwingen